Emelkedik az ipari termelés

Rekordalacsony az áprilisi infláció Romániában

Az ország statisztikai hivatalának adatai szerint Romániában rekordalacsony volt az áprilisi infláció, miközben márciusban bővült az ipari termelés éves és havi összevetésben egyaránt.

2012.05.11 11:59MTI

Az áprilisi éves infláció 1,8 százalék volt a márciusi 2,4 százalékot követően. A szakértők 2,1 százalékra számítottak.
   
Havi összevetésben az árak 0,1 százalékkal nőttek. Ezen belül a élelmiszerárak 0,1 százalékkal csökkentek, a nem élelmiszertermékek és a szolgáltatások ára egyaránt 0,2 százalékkal nőtt.
   
A román központi bank februárban 3 százalékról 3,2 százalékra növelte az idei inflációs előrejelzését. Tavaly 3,14 százalék volt az éves infláció, egy évvel korábban 7,96 százalék.
   
Az infláció lassulása miatt a román központi bank március végén rekordalacsony szintre szállította le irányadó kamatát, amelyet 25 bázisponttal 5,25 százalékra csökkentett. Ez sorban a negyedik egymást követő 25 bázispontos kamatvágás volt november óta.
   
Ugyancsak pénteken közölt adat szerint a márciusi ipari termelés 0,7 százalékkal nőtt februárhoz képest, amikor 1,4 százalékkal zsugorodott januárhoz viszonyítva.
   
Éves szinten számítva az ipari termelés 0,5 százalékkal nőtt márciusban a februári 0,6 százalékos zsugorodást követően.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.