Az álláskeresés átlagos tartama 18 hónap

Borsik szerint és gyalázatos a munkanélküli-ellátás időtartamának csökkentése

Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke kedden Győrben, az érdekképviselet helyi vezetőivel folytatott egyeztetést követően azt mondta: megalázó és gyalázatos a munkanélküli-ellátás időtartamának csökkentése.

2012.05.08 17:17MTI

Kiemelte: az ellátás időtartamát három hónapra csökkentették  úgy, hogy a kormány saját adatai szerint is 18 hónap az álláskeresés átlagos tartama, az állástalanok fele pedig egy évnél hosszabb ideje van ebben a helyzetben.
   
Az új Munka törvénykönyvéről szólva az érdekképviseleti vezető kijelentette: a munkajogi viszonyok "polgárijogiasítása" szakmaiatlan, megalázó, és rendkívüli mértékben növeli a munkavállalók kiszolgáltatottságát.
   
A szakszervezeti vezető köztudomású tényként említette, hogy a magyar gazdaság stagnál, miközben új munkahelyeket csak új beruházásokkal, a gazdaság fellendítésével lehet teremteni.
   
Borsik János igazságtalannak és aránytalannak nevezte az egységes, 16 százalékos személyi jövedelemadót, mondván, az a munkavállalók amúgy is jobban kereső hatodának a helyzetén javít.
   
Kifogásolta, hogy az új Munka törvénykönyve regionális minimálbér bevezetését teszi lehetővé, miközben Nyugat-Európában százezrek tüntetnek országos bérminimumért.
   
Az érdekképviseleti vezető hangot adott azon álláspontjának is, hogy a törvénnyel kapcsolatos egyeztetés során a kormányzatnak "átmenetileg sikerült a szakszervezeteket megosztani", de "akkor is együtt kell dolgozni, ha kicsit fájó szívvel vonulunk is fel együtt május elsején".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.