Több mint egymilliárdot fizethetnek

Nagyon megbüntette a GVH a kartellező vasúttársaságokat

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) határozatában megállapította, hogy a Győr-Sorpon-Ebenfurti Vasút Zrt. (GySEV), a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. (MÁV), és a Rail Cargo Hungaria Árufuvarozási Zrt. (RCH) a vasúti árufuvarozási piac felosztására, illetve az árufuvarozási díjak meghatározására vonatkozó megállapodásaikkal megsértették a magyar és az európai uniós versenyszabályokat.

2012.05.08 14:43havariaPress

Mindezért a hivatal az érintett vállalkozásokra összesen egymilliárd 250 millió forint bírságot szabott ki. A GVH vizsgálatot indított a GySEV, a MÁV és a RCH árudíjszabásainak meghatározásával, valamint a GySEV és a MÁV között létrejött együttműködés szabályozásával kapcsolatban. A vizsgálat során a hivatal megállapította, hogy a piacnyitás - 2004. május 1-je - után, a MÁV és a GySEV tartózkodtak az egymással szembeni árversenytől, valamint egymás területeit nem támadták. A RCH és a GySEV 2006. január 1. és 2009. május 25. között területi alapon felosztotta egymás között az áruszállítási piacot. Ennek értelmében, tiszteletben tartották a piacnyitás előtti szolgáltatási területeket, a MÁV és a GySEV infrastruktúráját egyaránt érintő fuvarokat az RCH és a GySEV közösen hajtotta végre, a határpontokon egymásnak átadva a fuvarokat, valamint megállapodtak, hogy egymás szolgáltatási területére nem lépnek be. A GVH továbbá azt is megállapította a vizsgálat alatt, hogy a vasúttársaságok egységes vasúti árudíjszabást állapítottak meg, ami versenykorlátozó ármegállapodásnak minősül. A megállapodásokkal a magyar vasúti árufuvarozás két legjelentősebb szereplője felosztotta egymás között a piacot. A GVH a GySEV-et 300 millió, a MÁV-ot 100 millió a RCH-t pedig 850 millió forintra bírságolta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.