Kínába látogatott az amerikai delegáció

Ven Csia-pao elárulta Hillary Clintonnak, mi a jó kapcsolatok titka

Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai kormányfő pénteken, amikor fogadta a Pekingben tartózkodó Hillary Clinton amerikai külügyminisztert és Timothy Geithner pénzügyminisztert azt mondta: a kölcsönös tisztelet a jó kínai-amerikai kapcsolatok titka.

2012.05.04 12:18MTI

Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai államelnök találkozóján az amerikai delegációval úgy vélte, a tárgyalások alkalmával a feleknek sikerült több jelentős kérdésben megállapodniuk, "pozitív eredményre" jutniuk.
   
A kínai miniszterelnök "igen termékenynek" minősítette a csütörtökön kezdett és péntekig tartó stratégiai és gazdasági párbeszéd éves konzultációit. Úgy vélte, a párbeszéd során a legfontosabb, hogy kölcsönösen tiszteljék és egyenlőnek tekintsék egymást, és legyenek tekintettel a másik alapvető érdekeire és aggodalmaira.
   
A kínai államelnök a stratégiai kommunikáció szorosabbra fűzését, a kölcsönös bizalom erősítését szorgalmazta.
   
Clinton sajtójelentések szerint Hunak kijelentette, a két ország közötti kapcsolat ma erősebb, mint valaha. Mint mondta, sok még a tennivaló, de az együttműködés területén is egyre több lehetőség kínálkozik. Clinton korábban megállapította, a két ország teljesen és immár megkerülhetetlenül egymásra utalt. "A virágzó Kína jó Amerikának és a virágzó Amerika jó Kínának" - jegyezte meg.
   
Geithner elismerően szólt Kína a gazdasági reform és a piacnyitás iránti elkötelezettségéről, s a jövőben közelebbi gazdasági kapcsolatokat remélt. Ugyancsak "ígéretesnek" nevezte, hogy a kínai valuta árfolyamának szabályozása a piaci irányba terelődik. Sajtóértesülések szerint az amerikai tárgyalók sikernek könyvelték el, hogy a jövőben a vegyesvállalatok esetében a külföldiek tulajdonában lévő részvények arányának felső határa Kínában 49 százalékra nőhet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.