A Coca-cola klóros változata nem megengedett...

Klóros kóla - be is zárták a kínai gyárat

Ideiglenesen bezáratott egy Coca-Cola gyárat az élelmiszer-felügyeleti hatóság Észak-Kínában, miután az üzem februári gyártású termékeiben klórt találtak.

2012.05.01 11:55MTI

Az esetről a Sanhszi (Shanxi) tartományi hatóság számolt be. A felügyelet munkatársai áprilisi ellenőrzésük során fedezték fel, hogy egyes üdítőitalok klór tartalmú víz felhasználásával készültek.

A cég atlantai központja szerint a szennyeződés mértéke mind az országos, mind az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által ivóvízre megszabott egészségügyi határérték alatt volt. Ezt a helyi szakemberek is elismerték, de hozzátették, hogy más - meg nem nevezett - szabálytalanságokat észleltek.

A gyártósor leállítására és az üzem működésének felfüggesztésére valószínűleg azért került sor, mert a gyár egyik dolgozója a helyi médiának a napokban azt állította, hogy vezetékek karbantartása során klóros víz került a rendszerbe.

A névtelenül nyilatkozó alkalmazott szerint a vízkezeléshez használt szer miatt több mint 121 ezer doboz üdítő ital vált szennyezetté. Az interneten gyorsan elterjedt hír következtében sok nagybani felvásárló leállította megrendeléseit a shanszi üzemtől.

A cég végül elnézést kért a vásárlóktól. A Coca-Cola szóvivője ugyanakkor közölte: az eset lényegében nem befolyásolta sem a termelést, sem a kínai piacot.

A világ legnépesebb országa a vállalatóriás globális eladásaiból körülbelül 8 százalékkal részesedik, s a cég április közepén 9 százalékos negyedéves forgalomnövekedést jelentett. 2011-ben a cég eladásai a kelet-ázsiai országban 13 százalékkal bővültek; a növekedés az elmúlt 10 évből 9-ben kétszámjegyű volt.

A Coca-Cola a múlt hónap végén avatta eddigi legnagyobb gyártóbázisát, 42. palackozóját az északkelet-kínai Liaoning tartományban. Az új üzem évi 1,2 millió palackot gyárt.

A cég vezérigazgatója Muhtar Kent beszámolt arról, a programról, amely előirányozta, hogy 3 éven belül 4 milliárd dollárt ruháznak be az országban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.