Kínai-amerikai stratégiai és gazdasági párbeszéd

Hillary Clinton tárgyalásokat kezd Pekingben

Pekingbe érkezett szerda reggel Hillary Clinton amerikai külügyminiszter, hogy a kínai-amerikai stratégiai és gazdasági párbeszéd keretében folytasson tárgyalásokat a kínai vezetőkkel.

2012.05.02 08:59MTI

Az amerikai diplomácia vezetőjét a csütörtökre és péntekre tervezett hivatalos tárgyalásokra elkísérte a kínai fővárosba Timothy Geithner amerikai pénzügyminiszter is.
   
A látogatást beárnyékolja, hogy emberi jogi aktivisták szerint Pekingben amerikai védelem alatt van az egyik legismertebb kínai jogvédő aktivista, a vak Csen Kuang-cseng (Chen Guangcheng), aki a múlt héten szökött meg házi őrizetéből. Státusáról jelenleg folynak az egyeztetések az amerikai és kínai illetékesek között. Clinton Pekingbe indulása előtt elutasított mindenfajta kommentárt Csen ügye kapcsán.
   
A most 41. életévében járó Csent 2006-ban 4 év 3 hónap szabadságvesztésre ítélték. 2010-ben szabadult, és azóta élt felügyelet alatt a Santung (Shandong) tartománybeli Tungsiku (Dongshigu) faluban, ahonnan az elmúlt napokban megszökött.
   
Az Egyesült Államok hivatalosan nem erősítette meg, hogy az aktivista a pekingi amerikai nagykövetségre menekült volna. Kína sem kommentálta az ügyet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.