Tudóscsapat kutatja a repülősnő rejtélyét

Hillary Clinton kutakodik: Amelia Earhart eltűnése izgatja

Hillary Clinton amerikai külügyminisztert is foglalkoztatja a repülés női úttörőjeként ismert Amelia Earhart sorsának rejtélye: a politikus találkozik azokkal a történészekkel és tudósokkal, akik nyáron új keresést indítanak a 75 éve eltűnt Earhart repülőgépe után.

2012.03.20 13:29MTI

Az expedíció júniusban indul a Csendes-óceánon fekvő távoli sziget, Nikamaroro felé, oda, ahol Amelia Earhart és navigátora, Fred Noonan 1937. július 2-án eltűnt, miközben Új-Guineából a Howland-sziget felé tartott. Az akkori keresések semmifajta eredményt sem hoztak.

A The International Group for Historic Aircraft Recovery nevű szervezet történészei és tudósai úgy vélik, hogy Earhart és segítője talán le tudott szállni a Gardner-szigeten, ahogy Nikumarorót akkoriban nevezték, és egy darabig még életben volt. Más szakemberek viszont úgy gondolják, hogy a Lockhead Electra gép az óceánba csapódott.

Earhart sorsa felől szép számmal szövődtek összeesküvés-elméletek is, köztük egy olyan, amely szerint ő és navigátora az amerikai kormánynak dolgoztak, és japán fogságba estek a második világháború előtt. Hivatalos amerikai forrás szerint a sziget egy részéről készült korabeli fotó friss elemzése feltárta, hogy talán a gép egy része és kerekei állnak ki a vízből. Az amerikai kormány egyelőre nem foglal állást az újonnan felmerült bizonyítékokról, és elismeri, hogy éles vita folyik azok ügyében.

Amelia Earhart 75 évvel ezelőtt az első nő lehetett volna, aki körberepüli a Földet. A júniusi expedíciót támogató csoport korábbi látogatásai Nikumaroro szigetén már hoztak némi eredményt: olyan tárgyakra találtak, amelyek a pilótanőé és navigátoráé lehettek, és arra utalhatnak, hogy a páros még napokig vagy hetekig életben volt a zuhanást követően.

Hillary Clinton a pozíciójával járó ranggal támogatja a kutatást, egyben méltatja Earhart örökségét nemcsak nőként, hanem a bátorság példaképeként - fogalmazott a washingtoni külügyminisztérium.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.