Hetven éve tűnt el Amelia Earhart

DNS-elemzés oldhatja meg a női repülés úttörőjének rejtélyét

Mintegy hetven évvel a repülés női úttörőjének eltűnése után megoldhatónak látszik Amelia Earhart rejtélye.

2010.12.20 18:39MTI

Amerikai kutatók a Csendes-óceán déli részén lévő Nikumaroro szigeten talált csonttöredékek, egy régi púderes doboz, egy üvegpalack és kagylóhéjak alapján kezdtek el nyomozni. Az oklahomai kutatócsoport reményei szerint a csontszilánkokból elegendő örökítőanyagot tudnak kinyerni, amelyet aztán összehasonlíthatnak az Earhart-család egyik későbbi tagjának DNS-ével.

A Hawaiitól háromezer kilométerre délre fekvő sziget azon az útvonalon fekszik, amelyen Earhart útra kelt, hogy az Egyenlítő mentén körberepülje a földet.

Navigátorával, Fred Noonannel együtt már megtették tervezett útjuk kétharmadát, amikor 1937. július 2-án az új-guineai Lae városából a Howard-szigetre indultak, hogy teljesítsék az utolsó szakaszt.

Azóta mindkettejüknek és Electra nevű gépüknek is nyoma veszett.

Egy eltűnt történelmi jelentőségű repülőgépek után kutató szervezet, a Tighar érdeklődését már évekkel ezelőtt felkeltette a sziget. 2007-es expedíciójuk alkalmával gombokra, egy repülősdzseki cipzárjára és egy púderes doboz tükrére bukkantak a területen.

Ric Gillespie, a Tighar igazgatója szerint mindegyik tárgy az 1930-as években készült az Egyesült Államokban. Egyelőre azt igyekeznek bizonyítani, hogy a tárgyak valóban Earhart tulajdonában voltak.

Az amerikai Amelia Earhart volt az első nő, aki 1932-ben, öt évvel Charles Lindbergh után egyedül repülte át az Atlanti-óceánt. Earhartot a kaliforniai bíróság 1939-ben hivatalosan is halottnak nyilvánította.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.