Tessék már eltakarodni!

neTELadó: Matolcsy újabb kirohanása a gazdaság ellen

A Nemzetgazdasági Minisztérium azt javasolja a kormánynak, hogy adóztassa meg a telefonálást és az internetezést. A sárgacsekk-adó ezek szerint nem lesz elég? Érthetetlen, hogy szándékosan olyan adókat vezetnének be, melyek rombolják a gazdaság motorjait!

2012.04.20 14:12neT

Már a Fidesz közeli gazdaságpolitikusok is kimondják, hogy a Matolcsy-gazdaságpolitika rossz irányba viszi a gazdaságot, így érthetetlen, hogy miért hagyják tovább rombolni a nemzetgazdasági minisztert.

Újabb és újabb adóötletekkel sokkolja az országot, szivárogtatva ki az agyament ötleteket, szűrve az esetleges felháborodásokat, hogy mi az, ami ellen nem lenne még nagy ellenállás. Érthetetlen, hogy ahelyett, hogy olyan intézkedéseket hoznának, melyek fellendítik a gazdaságot, szándékosan olyan adókat vezetnének be, melyek inkább rombolják a gazdaság motorjait.

Ilyen az origo mai információja szerint például a telefon- és internetadó. Húzóágazat a telekommunikáció, fontos szerepe van a gazdaság működésében. Tessék, adóztassuk meg. Verjük még jobban tönkre a gazdaságot, kerüljön olyan spirálba, amiből már nem is lehet kijönni. Ez a nagy terv, hogy csődbe menjen az ország? Így talán itt is elengedik a hitelek felét? Aligha, hiszen nem vagyunk eurózóna tagok. Így csak a csőd a biztos. A szándékosság nyilvánvaló, vagy bolond a Matolcsy. Valaki szóljon már neki!

Az uniós szabályok alapján szabálytalan, telekommunikációs cégekre kivetett különadó megszűnése miatt érthető, hogy új adónemet akarnak kivetni a szektorra - most már nyíltan elismerve, hogy úgy is a felhasználókkal fizettetik meg. De szembemenni a gazdasággal, a gazdasági növekedést gátló adókat bevezetni nem hogy értelmetlen, hanem veszélyes is.

Olyan gazdaságpolitikára van szükség, ami fellendíti a gazdaságot, a termelékenység javulását szolgáló reálgazdasági lépéseket kellene meglépni. Nem pedig esztelenül rombolni. Ha meg nem tetszik hozzá érteni, tessék eltakarodni!

A Fidesz 2008-ban még kikelt az internetadó ellen

Internetadó újracsomagolva? címmel intézett felháborodott szavakat Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő, a Fidesz akkori Informatikai és Telekommunikációs Munkacsoportjának vezetője nyílt levelében Hiller István Oktatási és kulturális miniszterhez.

Tisztelt Miniszter Úr!

A napokban megint olyan hírek keringtek az internetes szakmai közösségekben, hogy a kormány annak ellenére nem tett le az internetadóként elhíresült kulturális járadékról, hogy a nyilvánosság előtt Önök szavukat adták: internetadó márpedig nem lesz. Nos, szakmai közösségekben az a hír járja, mégis lesz, csak másként. Az a hír járja, Önök az internetadó ötletének nyilvánvaló kudarca ellenére most erővel, hatalmi szóval, nyomásgyakorlással, különböző háttértárgyalásokon kívánják rávenni a szolgáltatókat és a civil szervezeteket arra, hogy adják össze az internetadóból várt pénzt.

Önként és dalolva.

Miniszter Úr!

Választ várok arra a kérdésre, hogy mit terveznek megint. Tényleg azt tervezik-e, hogy a szolgáltatókkal és a civilekkel aláíratnak az internetadóhoz kötődő megállapodásokat?

Miniszter Úr!

Mindannyian jól tudjuk, hogy a szolgáltatásokért ki fizet: a vásárló, azaz a fogyasztó. A hazai piaci versenyben egyetlen szolgáltató sem fogja ezt az újabb sarcot benyelni, hanem mindenképpen át fogják hárítani a fogyasztókra.

Miniszter Úr!

Az internetadó - legyen nyílt vagy akár burkolt -, teljességgel elfogadhatatlan.

Hazánkban a digitális írástudatlanság óriási méreteket ölt, vannak térségek, ahol nemhogy internet, de számítógépek sincsenek az otthonokban. Egy ilyen országban az internetadó bevezetése nemcsak az internet szellemiségével ellentétes, de végzetes hiba is; egy országban, ahol még mindig kevesen férnek hozzá a világháló szolgáltatásaihoz, ezzel a hibás döntéssel még lassúbb lesz az internet elterjedése. Márpedig a növekedés mindannyiunk érdeke: a felhasználóké és a nyomás alatt tartott szolgáltatóké egyaránt.

Tisztelt Miniszter Úr, arra kérem, a rossz logikájú, hibás koncepciójú internetadó-tervezetet végleg vonják vissza; annak nyílt és burkolt formáját egyaránt! Ne kényszerítsék bele a szolgáltatókat és a civil szervezeteket olyan megállapodásba, ami miatt a végén úgyis a fogyasztók fizetik a számlát!


Tisztelettel:
Nyitrai Zsolt
országgyűlési képviselő,
a Fidesz Informatikai és Telekommunikációs Munkacsoportjának vezetője

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.