Borsik János szerint

"Az egykulcsos személyi jövedelemadó igazságtalan és aránytalan"

A progresszív adózás visszaállítását tartja szükségesnek Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetség elnöke.

2012.04.12 18:17MTI

A szakszervezeti vezető csütörtökön Kecskeméten sajtótájékoztatón hangoztatta: az egykulcsos személyi jövedelemadó igazságtalan és aránytalan, szerinte nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Borsik János hangsúlyozta: azért igazságtalan az egykulcsos SZJA, mert megbontja a társadalmi szolidaritás alapelvét, és azért aránytalan, mert egy lineáris adóterhelés soha nem lehet arányos.

Ellenpéldaként hozta fel Luxemburgot, ahol 17 adókulcs van, és fokozottabban terhelik a nagyobb keresetűeket.

Véleménye szerint a munkavállalók bizonytalan helyzetbe kerültek 2012-ben a kapkodó adópolitika és a kiszámíthatatlan jövő miatt, és az adóváltozások sem lendítették fel a gazdaságot, hanem hátráltatták a beruházásokat és a versenyszféra foglalkoztatásának növekedését.

Utalt a munkanélküliség alakulására, amelynek mértéke az előző évhez viszonyítva 0,1 százalékkal nőtt és így elérte a 11,6 százalékot.

A 16 százalékos SZJA bevezetése miatt a 216 ezer forint alatt keresők "különösen rosszul járnak", és az 540 milliárd forintos bevétel-kiesést is pótolni kell a szakszervezeti vezető szerint.

Szerinte a kormány csak azért ragaszkodik a 16 százalékos SZJA-hoz, hogy ne érje presztízsveszteség.

"Arra számítottak, hogy nőni fog a belső fogyasztás, de az nem nőtt, sőt most vissza fog esni" - mutatott rá Borsik János.

Nem teljesült várakozásnak nevezte a kormány részéről a munkahelyek számának növekedését is.

A 93 ezer forintra emelt bruttó minimálbérrel csak a munkáltatók adóterhe nőtt - fűzte hozzá.

Borsik János hangsúlyozta: 2012-ben 5-6 százalékos reálkereset-csökkenésre számítanak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.