Az alacsonyabb keresetűek rosszabbul járnak?

Bérszivattyúnak tartja az MSZP az egykulcsos adórendszert

Tukacs István, az ellenzéki párt szakpolitikusa azt mondta: az MSZP szerint a statisztikai adatok azt mutatják, hogy az egykulcsos adórendszer az alacsony keresetűektől a magas keresetűek felé szivattyúzza a béreket, így az alacsony keresetűek a versenyszférában és a közszférában is rosszabbul járnak.

2012.03.14 13:40MTI

Tukacs István azt mondta: a kormány arra hivatkozva állítja be sikeresnek és eredményesnek az egykulcsos adórendszert, hogy a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint tavaly a bruttó átlagkereset 5,2 százalékkal, a nettó átlagkereset pedig 6,3 százalékkal nőtt. A MSZP-s politikus szerint azonban ez a két adat nem alkalmas arra, hogy tisztességesen megítélhető legyen az egykulcsos adórendszer.         

Úgy vélte: az adatok mögé nézve kiderül, hogy valójában egy „bérszivattyú” működik, amely az alacsony keresetűektől a magasabb keresetűek felé szivattyúzza a béreket, és ennek „elképesztő” hatása volt 2011-ben.         

Mint mondta, míg tavaly a versenyszférában emelkedtek a bérek, addig a közszférában 0,7 százalékkal csökkent a bruttó átlagkereset, emellett az oktatási és egészségügyi intézményekben dolgozók 60 százaléka számára kellett 5200 forintos kompenzációt fizetni, hogy legalább szinten tartsák a bérüket.           
Hozzátette: a versenyszférában a fizikai dolgozóknak csak 1,7 százalékkal nőtt a nettó bérük, szemben a szellemi dolgozók keresetének 13 százalékos növekedésével, ami szerinte ugyancsak a „bérszivattyú” működését támasztja alá.         
Tukacs István utalt arra is, hogy az tavalyi 3,9 százalékos infláció következtében a versenyszférában dolgozó fizikai dolgozók reálkeresete 2,1 százalékkal csökkent, míg az oktatásban dolgozóknál 7,3 százalékos, az egészségügyben dolgozóknál pedig 8,4 százalékos volt ez a csökkenés.         

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a februári adatok szerint 5,9 százalékra nőtt az infláció, miközben a kormány a költségvetésben 4,2 százalékkal számolt. Szerinte ez az adat azt jelenti, hogy idén a reálkeresetek újra zuhanni fognak és a nyugdíjak nem lesznek értékállóak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.