Félremagyarázzák a félreszavazást?

Egymásnak megy az MSZP és a DK?

A szocialisták frakcióvezető-helyettese szerint Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció(DK) alelnöke tudatosan, felelős politikushoz méltatlan módon félremagyarázza szocialista képviselőknek a Balsai-jelentés hétfői elfogadásánál történt véletlen félreszavazását, amiért már elnézést kértek.

2012.03.13 16:15MTI

Harangozó Tamás ezt a DK alelnökének írt válaszában fejtette ki annak kapcsán, hogy Molnár Csaba kedden nyílt levélben firtatta: miért támogatta négy szocialista képviselő a parlamentben a 2006. őszi rendőri erőszakot vizsgáló Balsai-jelentés elfogadását.
   
Harangozó Tamás reagálásában emlékeztetett arra, hogy az Országgyűlés plenáris ülésén az MSZP vezérszónokaként világosan és egyértelműen kifejezésre juttatta a jelentésről kialakított álláspontjukat. "Pártunk minden képviselője egyetért azzal, hogy Balsai dolgozata nem egy vizsgálati jelentés, hanem egy koncepciós eljárás eszköze, ami semmi más célt nem szolgál, mint a rendőrök és a politikai ellenfelek bűnbaknak állítása révén elterelje a figyelmet az elmúlt hetekben egyre drámaibb méreteket öltő gazdasági és szociális összeomlásról" - fogalmazott, rögzítve: négy képviselőjük tévedésből nyomott gombot, amiért mindenkitől elnézést kértek.
   
Látja, - írta Harangozó Tamás - hogy Molnár Csabának és a DK-nak nagyon fontos ügyről van szó. "Jó lett volna, ha bátorságotokat a jelentés készítőivel szemben, a parlament falai között is láthattuk volna. Biztos, hogy elegánsabb és hitelesebb, mint egy nyílt levél formájában a volt pártotokat támadni" - fogalmazott a szocialista frakcióvezető-helyettes.
   
Kitért arra, hogy előfordul véletlen félreszavazás a parlamentben, és ez Molnár Csabával is megesett, amikor 2010. december 23-án egyedüli szocialista képviselőként megszavazta a sztrájktörvény fideszes módosítását, "amivel elvették a dolgozóktól az érdekérvényesítés leghatásosabb eszközét". Feltételezi - jegyezte meg -, hogy akkori igen szavazata nem jelentett sem elvi, sem politikai állásfoglalást, ahogyan a négy szocialista képviselő mostani igen szavazata sem.
   
"Te ebben az ügyben nem egy véletlen félreértés áldozata, hanem tudatos félremagyarázás elkövetője vagy. A probléma technikai, de kétség kívül szerencsétlen. Próbálkozásod viszont méltatlan egy felelős politikushoz. Kivált, ha azzal a párttal szemben használsz ilyen eszközöket, amelyiktől a mandátumodat kaptad" - zárul Harangozó Tamás Molnár Csaba DK-alelnöknek címzett válaszlevele.
   
A Ház hétfő este 279 igen szavazattal, 11 nem ellenében, 3 tartózkodás mellett hagyta jóvá a Balsai-jelentést. A dokumentumban az időközben alkotmánybíróvá választott fideszes politikus miniszterelnöki megbízottként arra jutott, hogy a 2006. őszi rendőri erőszak ügyében szükséges Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök politikai és jogi felelősségének vizsgálata, és úgy ítélte meg, felvetődhet a terrorcselekmény elkövetésének lehetősége is. Az MSZP-frakció nagy többsége távol maradt a szavazástól, négy politikusa azonban igent nyomott. A Gyurcsány Ferenc vezette DK-hoz tartozó - az MSZP-ből kivált - független képviselők nem vettek részt a voksolásban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.