Haszontalan, de népszerű?

Az egykulcsos adóról

Képtelenség az egykulcsos adó megváltoztatása - mondta Orbán Viktor miniszterelnök. Párttársa, Kósa Lajos szerint pedig akkor lesz majd esély annak módosítására, ha föld és ég összeér. Reméljük egyébként, hogy ez hamarosan bekövetkezik, mert az egykulcsos adó kizárólag károkat okozott az országnak, egy szűk, legkevésbé sem rászoruló réteget kivéve. Nekik nagyon megérte, másnak nem.

2012.01.31 08:32sabater - ma.hu

A világ vicce, amikor a szolidaritásáról kevéssé ismert IMF, azaz a Nemzetközi Valutalap aggódik a szegények helyzetéért Magyarországon. Nevethetnénk is, ha az IMF tárgyalódelegációjának nem lenne tökéletesen igaza. A szegények helyezte ugyanis a Gyurcsány-kormány alatt főként a rossz gazdaságpolitika következtében romlott, Orbánnál viszont megfordult a helyzet: a Fidesz-KNDP tökéletes tudatossággal bont le minden olyan állami intézményt, ami esélyt adhatna a szegényebbek felemelkedésére, vagy akár tisztes megélhetésére.

Ennek egyik intézménye az egykulcsos adó, amellyel a leggazdagabbakat kivéve senki nem járt jól. E sorok írója is az új rendszer vesztese, de ezt a kiesést még el lehet viselni. Azok azonban, akik bruttó 100-110 ezer forintból élnek, sokkal nehezebben fognak kijönni, ha havonta 10 ezer forintokat veszítenek csak azért, hogy az 500 ezer felett keresőknek sokkal jobb legyen. Az eredeti tervben, valljuk be, volt ráció: a gazdagoknál hagyott pénzből, gondolták, befektetés lesz, munkahelyteremtés meg növekvő fogyasztás, ami fellendíti az ország gazdasági növekedését. A terv nem jött be, ami nagyrészt, de nem teljesen a kormány hibája.

Az viszont már 100%-ban Orbánék sara, hogy vesztes csapaton nem módosítottak. Nemcsak arról van szó, hogy a Matolcsy György nevű valaki még mindig miniszter, hanem arról is, hogy semmiféle érdemi korrekciót nem vezettek át az adórendszeren, ami jelenleg azt eredményezi, hogy a gazdagokból dúsgazdagok, az átlagos keresetűekből szegények, a szegényekből pedig koldusok lesznek. Ráadásul a kiesést a kisebb keresetűek esetében nem kompenzálja érdemi szociálpolitika sem, hiszen nagyjából minden rászorultsági alapú állami juttatást csökkentettek az elmúlt két évben.

Paradox helyzet lehet ezért, ha az általában nem túl népszerű – Romániában például 25%-os közalkalmazotti bércsökkentést kértek – feltételekkel előálló IMF kéri most majd a hitelért cserébe az egykulcsos adó eltörlését. Ez ugyanis évi 400-500 milliárd forinttal növelhetné a költségvetés bevételeit, ráadásul úgy, hogy azt a társadalom nagy része alig érezné meg, akik pedig igen, azokra a „jut is, marad is” közhelye tökéletesen igaz volna. Növekedés megszorítás nélkül, valami ilyesmiről beszéltek Orbánék is, nem?

Tévedés azt hinni, hogy az egykulcsos adó haszontalan, de népszerű. Nem reprezentatív, de valamit azért jelez, hogy még a Békemenetet üdvözlő Szabad Magyarországért Mozgalom közleményében is azt írták: „ez a békemenet üzent a kormánynak, Orbán Viktornak, üzent a politikai  elitnek, és a balliberális ellenzéknek is. A kormánynak azt üzeni, hogy a kulturális és gazdasági szabadságharcban élvezi a társadalom többségének a támogatását, kivé talán az egykulcsos jövedelemadót.”

Az egykulcsos adó a megbukott Matolcsy-féle gazdasági kísérlet kétharmadba öntött mementója. Az emlékekkel szemben azonban ez az intézkedés továbbra is él, és kifejti áldatlan hatását, ártva sokaknak, kivételezve keveseknek. Ha az IMF az egykulcsos adó eltörlését kéri a magyar kormánytól, az mindenkinek jó lehet: a kormánynak azért, mert van kire fogni a meghátrálást, nekünk pedig azért, mert valamivel igazságosabb társadalom születhet általa. Úgyhogy reménykedjünk abban, hogy az IMF nálunk nem a közalkalmazottak bérén szeretne spórolni, hanem azokon, akik eddig is könnyen ki tudták fizetni a progresszív jövedelemadó terheit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.