Kockázatokra figyelmeztet a hitelminősítő

Megerősíti a kínai osztályzatokat a Fitch

Megerősítette Kína szuverén hazai és devizaadósságának elsőrendű besorolásait szerdán a Fitch Ratings, amely ugyanakkor bankszektorbeli és költségvetési kockázatokra is felhívta a figyelmet, és a korábbi évek átlagától érezhetően elmaradó kínai gazdasági növekedést jósolt a következő időszakra.

2012.04.11 19:37MTI

A legnagyobb európai hitelminősítő szerdán Londonban közölte, hogy a megerősítés Kína devizaadósságának stabil kilátású, "A plusz" szintű besorolására, valamint a hazai valutában fennálló államadósság negatív kilátású, de a devizaadósságénál egy fokozattal jobb, "AA mínusz" osztályzatára érvényes.
   
A rövid futamidejű kínai szuverén adósság besorolása változatlanul elsőrendű "F1", a kereskedelmi adósokra megállapított kockázati országplafon "A plusz".
   
A Fitch Ratings az osztályzati megerősítésekhez fűzött szerdai londoni elemzésében kiemelte, hogy Kína 3.200 milliárd dolláros devizatartaléka a legnagyobb a világon, az államadósság-ráta pedig 2011 végén a hazai összterméknek (GDP) mindössze 17,5 százaléka volt.
   
A hazai szuverén adósság besorolására érvényes negatív kilátás ugyanakkor a Fitch azon véleményét tükrözi, hogy az állam pénzügyi mérlegét egyre több potenciális kötelezettség terhelheti meg, például fizetésképtelen intézmények pénzügyi megsegítése, garanciavállalások vagy egyéb mechanizmusok révén. Ez a folyamat a hazai valutában fennálló államadósság besorolásának visszaminősítéséhez vezethet - közölte a hitelminősítő.
 
A kínai gazdaságban kint lévő hitelmennyiség gyorsan növekedett a 2009-2011-ben végrehajtott, hitelekre épülő ösztönzési programok nyomán. A bankrendszer-szintű eszközállomány 2011 végéig a GDP-érték 238 százalékára nőtt a 2008 végén mért 204 százalékról, és a Fitch Ratings attól tart, hogy a kínai bankrendszer a kinnlevőség-állomány mind nagyobb mértékű minőségromlásával lesz kénytelen szembenézni e hitelkiáramlási özön következtében.
   
A cég szerint ez hatással lehet a kínai gazdaság hitelellátására, és ennek révén a gazdasági növekedésre is, vagy pedig a bankrendszer állami megsegítését teheti szükségessé.
   
A Fitch Ratings szerint mindemellett a nem banki jellegű pénzügyi intézmények jórészt szabályozatlan "árnyék-bankrendszerének" gyors bővülése további kockázatot jelent a pénzügyi stabilitásra, és nehezíti a hitelpolitika hatósági irányítási feladatainak ellátását.

A cég szerint a kínai adósosztályzatokat az 1991 óta tartó erőteljes gazdasági növekedés is alátámasztja. Az idei kilátások azonban már bizonytalanabbak: a Fitch Ratings saját előrejelzése szerint a kínai gazdaság az idén és jövőre is 8 százalékkal növekszik, vagyis lassabban a 2007-2011 közötti időszak 10,5 százalékos átlagos évi növekedési üteménél.
   
A kínai gazdaság előtt álló hosszabb távú kihívás az, hogy át kell állni egy fenntarthatóbb növekedési mintára, amelyben nagyobb hajtóerőt jelent majd a fogyasztás és kisebbet a beruházási tevékenység - áll a Fitch Ratings elemzésében, amely szerint a beruházások jelenlegi 49 százalékos részesedése a kínai GDP-értékből "példátlan".
   
A kínai gazdasági növekedés kilátásaival kapcsolatban vannak még borúlátóbb előrejelzések is a londoni Cityben.
   
Az egyik tekintélyes londoni gazdasági elemzőház, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) közgazdászai új negyedéves globális előrejelzésükben közölték, hogy az eddigi 2,5 százalékról 2,8 százalékra emelték a világgazdaság idei egész éves növekedésére szóló prognózisukat, mivel véleményük szerint az euróövezeti jegybank (EKB) hosszú távú refinanszírozási művelete (LTRO) és az amerikai Federal Reserve már korábban elkezdett mennyiségi enyhítése által a reálgazdaságba juttatott likviditásözön az eddig vártnál nagyobb ütemű globális fellendülést tesz lehetővé az idén.
   
A CEBR londoni elemzői ugyanakkor a legnagyobb felzárkózó gazdaságok növekedésének érezhető lassulását is jósolják, és új prognózisuk szerint a kínai gazdaság növekedési üteme a tavalyi 9,3 százalék után 2012-ben 7,4 százalék lesz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.