Ismeretlen eredetű termékek

Csaknem két tonna romlott húst semmisítettek meg Szarvason

A megyei szakhatóságok és rendvédelmi szervek 1,7 tonna emberi fogyasztásra alkalmatlan romlott húst és más fagyasztott terméket semmisítettek meg csütörtökön abban a szarvasi húsraktárban.

2012.04.05 17:52MTI

Az ellenőrzése még kedden kezdődött; a cég több milliós bírságra számíthat, valamint arra, hogy az állategészségügyi szakhatóság évekig szigorított eljárás keretében ellenőrzi.

Tóth Gábor főállatorvos, a Békés Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy az állategészségügyi szakhatóság munkatársai további három tonna húst elkülönítettek. Az előzetes gyorstesztek alapján nem szabályosan hűtött árukészlet részletes nyomon követési vizsgálaton megy át, az ellenőrzés még napokig eltart.

Az élelmiszerlánc-biztonsági szakhatóság, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal és a Szarvasi Rendőrkapitányság kedden bejelentés nélküli, váratlan ellenőrzést tartott a szarvasi cég telephelyén és üzletében.

A szakhatóság a hűtési lánc szabályainak megsértése miatt a cég raktárában megsemmisített 1,7 tonna hús és egyéb gyorsfagyasztott terméket, közöttük korábban előhűtött, majd vissza-mélyhűtött húsokat. Az áruból 0,5 tonna volt a raktárban, 1,2 tonna pedig kamionokban az udvaron. A szarvasi cég helyi üzletében további 30 kilogramm húst semmisítettek meg, miután a tételes ellenőrzés során kiderült, hogy a raktározott áruk egy részén nem volt magyar nyelvű felirat és hiányzott a gyártó cég EU által előírt "ovális körben feltüntetett" gyártási engedély száma - mondta a főállatorvos.

Tóth Gábor a hivatal szankcionálási lehetőségeiről az MTI-nek úgy nyilatkozott: több milliós bírság szabható ki az élelmiszerlánc-biztonsági szabályok megsértése miatt, emellett az elkövető vállalkozás felkerül a Vidékfejlesztési Minisztérium jogsértések címszó alatti honlapjára, és a társaságot az állategészségügyi szakhatóság évekig szigorított eljárás keretében ellenőrzi.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.