Jövő és az európai gazdaság

Tényleg ellenünk spekulál az IMF?

Ha a kormánypártok nem hivatalos lapjának számító Magyar Nemzet arról ír, hogy az IMF Magyarország meggyengülésére spekulálva halogatja a hiteltárgyalásokat, az több szempontból is elgondolkodtató. Először is azért, mert ez bújtatva azt jelenti, hogy a kormány rövidtávon további romlásra számít, az "európai válság" egy újabb hullámára, ami persze érinti Magyarországot is. Másodszor pedig azért, mert ilyen forgatókönyv az IMF-nél nyilvánvalóan nem létezik, mert nem létezhet.

2012.03.26 08:56sabater - ma.hu

A Magyar Nemzet arról ír, hogy az IMF azért halogatja a magyar hiteltárgyalások elkezdését, mert arra számít, hogy a következő hónapokban a válság újabb szele éri el Európát, amelynek hatására gyengülhet a magyar kormány tárgyalási pozíciója. Mindez több mint érdekes felvetés, ugyanis az IMF azelőtt nem is kezdheti meg a tárgyalásokat Magyarországgal, hogy az Európai Unió illetékes szervei erre megadták volna a lehetőséget. Az IMF tehát, ha akarja, ha nem, halogatni kényszerül a Magyarországnak szánt segítségnyújtást, mert a kormánynak olyan vitái vannak az Európai Bizottsággal, amelyet egyébként kizárólag magának köszönhet.

Szintén sokatmondó a Magyar Nemzet szóhasználata, a lap szerint ugyanis az IMF „spekulál” a magyar gazdaság gyengülésére. A jobboldali kánonban a spekuláció nem a piaci folyamatok természetes része, hanem tisztességtelen, munka nélkül hasznot remélő emberek tevékenysége, akiknek elsődleges célpontja – mi más – Magyarország. A probléma ezzel az, hogy az IMF éppen hitelt készül nekünk adni, ráadásul a piaci árnál lényegesen alacsonyabb kamattal, amit nevezhetünk éppen spekulációnak, csak nem így hívják. Ráadásul a spekuláció ellen nem EU- és IMF-ellenes jelszavakkal lehet a leghatékonyabban küzdeni, hanem kiszámítható és stabil gazdaságpolitikával, hiszen ezzel lehet elkerülni a gyors esésekre vagy épp emelkedésekre játszó szerencsevadászok támadását. Az pedig nettó hülyeség, hogy Magyarország ellen összefogott volna bárki is: a pénzügyi nyerészkedés ugyanis azokat az országokat szorítja nehéz helyzetbe, akik képtelenek stabilizálni a gazdaságukat. Mi vagyunk a legjobb példa.

Pontosan ehhez lenne szükségünk az IMF-hitelre, amit azonban a magyar kormány makacssága miatt csak később fogunk megkapni, ha egyáltalán. Az történt ugyanis, hogy Orbán Viktornak és kormányának fontosabb volt saját hatalmi politikájuk, mint az ország helyzete. Ezért hoztak az EU-s joggal minden bizonnyal ellentétes és demokratikus országokban elfogadhatatlan törvényt a bíróságokról, ezért indult példátlanul súlyos kötelezettségszegési ügy hazánk ellen a jegybanktörvény ügyében. Sőt, még az egyébként meglehetősen jelentéktelen adatvédelmi ombudsmani intézmény megkaparintásáért is vállalta a Fidesz az összeütközést az Unióval. Azzal a szervezettel, aminek nem csak tagjai vagyunk, de függünk is tőle.

A magyar kormány nemcsak elcsapta a segítséget nyújtó kezet, de büszkélkedik is vele belföldön, remélve, hogy nem szivárog ki az EU-ra való acsarkodás annak címzettjéhez (persze a valódi címzett a fideszes szavazótábor, akiknek egyszerre kellene elmagyarázni, miért magas továbbra is a svájci frank árfolyama, ha egyszer minden drágább lett, viszont csökkent a fizetésük). Ez főként azért baj, mert hangozzék akármilyen meglepően, az Európai Bizottságot is emberek alkotják. És ha ők azt hallják, hogy a magyar kormányfő Moszkvához hasonlítja őket és az öklét rázza rájuk, talán azt hiszik, Magyarországnak nem is kell a segítség.

Pedig hogyne kéne. Még akkor is, ha kormánypárti politikusok és tanácsadóik egyre inkább hitegetik magukat, hogy Európa hamarosan kilábalhat a válságból, és a száguldó német gazdaság farvizén evezve mi is kijutunk a gödörből. Na most ezzel a logikával az a fő gond, hogy a növekedés az olyan, ami vagy jön, vagy nem. Nincs közgazdász, aki pontosan meg tudná jósolni, milyen közeli jövő vár az európai gazdaságra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.