Megerősödik a pénzügyi "tűzfal"?

Washington nem növeli IMF-befizetéseit

Timothy Geithner az Egyesült Államok pénzügyminisztere kedden megerősítette, hogy Washingtonnak továbbra sem áll szándékában növelni IMF-befizetéseit az euróövezeti szuverén adósságszolgálati válság rendezése céljából.

2012.03.20 17:59MTI

Ugyanakkor a válság tovaterjedésének megakadályozását szolgáló pénzügyi "tűzfal" megerősítésére bíztatta az európai országokat.
   
"Az IMF elegendő pénzügyi forrásokkal rendelkezik most is, és a múltban is számos alkalommal bizonyította már, hogy képes átmeneti intézkedésekkel további eszközöket mozgósítani az európai válság eszkalálódásának megfékezése érdekében. Ezért nem áll szándékunkban további amerikai forrásokat az IMF rendelkezésére bocsátani" - fogalmazott Timothy Geithner a Képviselőház Pénzügyi Szolgáltatások Bizottságának írott beszámolójában.    

Geithner ugyanakkor "a pénzügyi feszültségek enyhítésére további eszközök igénybe vételére" szólította fel az európai országokat az Európai Unió hosszú távú fennmaradásának és a tagországok gazdasági növekedése támogatásának érdekében. "Az átfogó pénzügyi stratégia még legkevésbé rendezett eleme a pénzügyi reformokat bevezető kormányok védelmét szolgáló tűzfal megerősítése" - fogalmazott a pénzügyminiszter.
   
Miközben a miniszter kívánatosnak tartja, hogy az IMF a továbbiakban is konstruktív szerepet vállaljon az európai válságrendezésben rámutatott, hogy "az IMF forrásai nem helyettesíthetik az erős európai tűzfalat és a hatékony intézkedéseket", de jól kiegészíthetik Európa saját erőből mobilizált forrásait.
   
A G20 februári mexikóvárosi pénzügyminiszteri konferenciáján jelezte, hogy áprilisra további források rendelkezésre bocsátásával igyekszik támogatni az IMF európai válságrendezési erőfeszítéseit.
   
Miközben Japán és számos feltörekvő ország, közöttük Kína jelezte készségét további befizetések teljesítésére, az Egyesült Államok, az IMF legnagyobb részvényese továbbra is vonakodik hozzájárulása növelésétől.
   
A jelenlegi euróövezeti helyzetről szólva az amerikai pénzügyminiszter rámutatott, hogy jelentősen csökkentek Olaszország és Spanyolország adósságfinanszírozási terhei és általában is enyhültek az adósságszolgálat fenntarthatóságával szembeni aggodalmak. "Európa azonban még csak az első lépéseket tette meg a reformokhoz vezető gyötrelmes úton" - fogalmazott Timothy Geithner.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.