Basescu súlyos veszélyre figyelmeztet

Több ezer tonna erősen radioaktív hulladék van magánkézben?

Traian Basescu román államfő Bukarestben vasárnap, mielőtt a szöuli atombiztonsági csúcsértekezletre indult kijelentette: több ezer tonna erősen radioaktív hulladék van magánkézben a világ 25 országában, meg kell akadályozni, hogy ez a veszélyes anyag terroristák kezére jusson.

2012.03.25 19:22MTI

"A szöuli csúcstalálkozó a megfelelő válasz a nemzetközi békét és biztonságot fenyegető provokációkra olyan körülmények között, amikor a nemzetek biztonságát egyaránt fenyegetik katonai és civil nukleáris kockázatok" - mondta a román államfő rendkívüli sajtóértekezletén.
   
Basescu kifejtette: nemcsak az atomfegyver bevetésével, illetve kifejlesztésével kapcsolatos észak-koreai és iráni fenyegetésekre kell a nemzetközi közösségnek megfelelő választ találnia, hanem azt is meg kell akadályoznia, hogy terroristák kezére kerüljön az atomfegyverek létrehozására is használható, 25 országban felhalmozott radioaktív hulladék.
   
A román elnök szerint az is fontos, hogy visszaszerezzék az emberek bizalmát az atomenergiában, amihez magas szintű és mindenkire érvényes biztonsági szabványok elfogadására van szükség.
  
Románia egyike a világ azon 30 országának, amely az atomenergia civil hasznosításának teljes technológiai láncával rendelkezik, a hasadóanyag bányászatától kezdődően, az érc nukleáris fűtőanyaggá való átalakításán és az erőműben való felhasználásán keresztül, egészen a nukleáris hulladék elraktározásáig.
   
A nukleáris biztonságról rendezendő szöuli csúcstalálkozón csak olyan országok lesznek jelen, amelyek elkötelezték magukat az atomfegyverek elterjedésének megakadályozása és a nukleáris anyagok biztonsága mellett. A nemzeti delegációk mellett több szervezet - köztük az Európai Bizottság és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség - vezetői is jelen lesznek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.