Kilátástalan kilátások

Az ingatlan befektetési piac - fagyos

A legújabb nemzetközi elemzés Budapestet, az ország bizonytalan gazdasági helyzete és a stagnáló piaci körülmények miatt a fagyos, kevésbé vonzó piacok közé sorolta.

2012.03.18 10:46MTI

A Colliers International - nemzetközi tanácsadó - elemzése, viszont arról számolt be, hogy a befektetési célú magyar ingatlanpiac tavalyi forgalma 650 millió euró volt, több mint háromszorosa a 2010-es 200 millió eurónak.

A Colliers elemzése megjegyzi, hogy az adásvételekhez nehéz finanszírozást szerezni. A bankok csak a legjobb helyen lévő ingatlanokra, és azoknak a vevőknek adnak hitelt, amelyek bizonyítottak már a piacon. Az önerő ekkor is jóval magasabb a korábbinál, és ez mindaddig így lesz, amíg a gazdasági kilátások nem javulnak.

A DTZ nemzetközi ingatlan tanácsadó Fair Value Indexe a negyedik negyedévben 27 pontról 36 pontra emelkedett. Ennek egyik tényezője, hogy a nyugat-európai befektetési piacon nagyobb szerephez jutottak az ingatlanok, mivel az államkötvények kamata csökkent.

A német irodapiacon például 5 százalék a hozam, míg a brit ingatlanpiac valamennyi szegmensében eléri a 6 százalékot. Újra vonzó a dublini kereskedelmi ingatlanok piaca, miután a bérleti díjak megemelkedtek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.