A pártok megállapodtak a részletekről

Szabad az út a görög mentőcsomag előtt

A görög pártoknak sikerült megállapodniuk az utolsó pillanatban az újabb megszorító csomag részleteiről, szabaddá téve ezzel az utat ahhoz, hogy az ország nemzetközi hitelezői elfogadhassák az újabb 130 milliárd eurós görög mentőcsomagot.

2012.02.09 17:44MTI

A görög pártok megállapodása nyomán az IMF szóvivője és a görög kormányfő egyaránt azt közölte, hogy ezen az alapon folyatják a mentőcsomagról folyó tárgyalásokat; általános egyetértés van az új program tartalmáról az euróövezeti pénzügyminiszterek délutáni találkozója előtt.
   
A görög miniszterelnök szóvivője azt közölte, hogy minden kérdésben sikerült egyetértésre jutni, a megszületett megállapodás rendezi a nyugdíjcsökkentés kapcsán kialakult vitát is.
   
Az euróövezeti pénzügyminiszterek késő délután tárgyalnak arról, hogy az utolsó pillanatban elfogadott görög pártkompromisszumot elegendőnek ítélik-e az újabb mentőcsomag elfogadásához, amely égetően szükséges lenne ahhoz, hogy Görögország március 20-a után ne váljon fizetésképtelenné.
   
Az immár két éve tartó megszorítások után az újabb görög takarékossági csomag az idén több mint 3 milliárd eurós megtakarítást irányoz elő. Egyebek között 22 százalékkal fogja vissza a minimálbért a 25 év felettiek, és 30 százalékkal a 25 év alattiak számára, és 2015-ig 150 ezer fővel csökkenti a közalkalmazottak létszámát.
   
A nemzetközi hitelezők egyúttal azt követelték a görög kormánytól, hogy 300 millió euróval mérsékelje a folyósítandó nyugdíjak összértékét. A pártoknak végül ebben a kérdésben is sikerült áthidaló megoldást találniuk, hogy a hitelező trojka által követelt kiadáscsökkentés teljesüljön.
   
A görög kormánykoalíció pártvezetői szerdán tartották többször elhalasztott csúcstalálkozójukat a 130 milliárd eurós mentőcsomagért meghozandó megszorító intézkedésekről; az előzetes pártkonszenzus a nemzetközi hitelezők határozott követelése volt. Mivel a nyugdíjcsökkentés kérdése miatt nem sikerült teljesen megállapodniuk, ezért a megbeszélést a pártvezetők csütörtökön folyatták. Dűlőre kellett jutniuk még azelőtt, hogy az eurózóna pénzügyminiszterei csütörtök késő délután összeülnek Brüsszelben.
   
Az újabb támogatás, a 130 milliárd eurós mentőcsomag nélkül már márciusban csődbe mehet Görögország. Március 20-án mintegy 14,5 milliárd eurónyi államkötvényt kell Athénnak újrafinanszíroznia.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.