Egyenként harcolhatnak a pórul járt utasok

Malév - Csőd esetén nincs külön szabály az utasjogokra

A Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) közlése szerint nincs speciális szabályozás az utasjogok szempontjából légitársaságok csődjére, az eltérő esetek miatt a Malév kötelezettségei is különbözőek lehetnek a pórul járt utasokkal szemben.

2012.02.07 15:56MTI

Nincs külön, speciális szabályozás az utasok jogai szempontjából arra az esetre, ha egy légitársaság csődbe megy vagy felszámolják, ezért ezekben az esetekben is a járatok késésénél, törlésénél alkalmazott jogszabályt kell figyelembe venni - közölte a Nemzeti Közlekedési Hatóság írásbeli válaszában.
   
Úgy fogalmaznak: mivel egy járat törlésének oka nem releváns az adott helyzet szempontjából, ezért egy légitársaság csődje vagy felszámolása esetén is a visszautasított beszállás és a légi járatok törlése vagy hosszú késése esetén az utasoknak nyújtandó kártalanítás és segítség közös szabályainak megállapításáról szóló rendeletet kell alkalmazni. Ez részletezi az utasok jogait.
   
A hatóság megjegyzi, hogy az utasok jogai a járattörlés módjától, annak körülményeitől is függnek. Például attól is, hogy mennyi idővel a járat indulása előtt törlik. Így a légitársaság pontos kötelezettségei az egyes utasokkal szemben csak a konkrét eset vizsgálata során határozhatóak meg.
   
Emlékeztetnek arra, hogy január 31-én 18 órakor lépett hatályba az a kormányrendelet, amely a Malév menetrend szerinti járatainak leállása miatt beálló válsághelyzet kezelésével kapcsolatos rendkívüli intézkedéseket határozza meg.
   
A kormányrendelet azt célozza, hogy azok az utasok, akik a Malév Zrt. menetrend szerinti járatára a leállás előtt vásárolták a jegyüket, és menetjegyük a leállást követő 3 napon belül jogosítana utazásra, segítségnyújtást kapjanak. Ugyancsak segítségnyújtásra számíthatnak azok az utasok, akik a leállás előtt már elutaztak a célállomásra, és a visszafelé útra február 29-ig érvényes menetjegyük van. Minderre 2 milliárd forintot különítettek el.
   
Péntek reggel hat órakor szüntette be működését a Malév, törölve valamennyi járatát. A Malév vezetősége, bár felkészült a cég esetleges leállására, mégis hirtelen vészhelyzetnek nevezte, hogy a Tel-Aviv-i reptéren már nem szolgálták ki a Malév-gépet, így rendkívüli igazgatósági ülésen az azonnali leállásról döntöttek.
   
A légitársaság honlapján közzétett közleményben azt javasolják azoknak, akik a kormányrendelet hatálya alá esnek, hogy költségeik megtérítése iránti igényüket küldjék a malev@malev.com e-mail címre vagy a 1476 Budapest, Postafiók 79. címre. Az igényhez kérik csatolni minden utazással kapcsolatos dokumentum másolatát, mert az igényt csak ezek birtokában lehet elbírálni. A légitársaság azt is kéri, hogy az érintettek őrizzék meg a dokumentumok eredeti példányát.

A közleményben a légitársaság felsorolja, hogy attól függően, az utasok hol vásárolták a repülőjegyeiket, hogyan járjanak el a jegyár visszatérítése érdekében. Így például különbséget tesznek azok között, akik bankkártyával, utazási irodában, vagy ha más légitársaságra Malév törzsutas pontokért vettek jegyet.
   
A korábbi tájékoztatások szerint az utazási irodáknak a Malév-jegyekre szóló foglalásokat átfoglalni, törölni, jegyet módosítani és visszatéríteni nincs jogosultsága, az utasok csak újonnan megváltott, más légitársaságok járataira szóló jegyekkel utazhatnak. A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) pénteken közölte: az érvényben lévő szabályoknak megfelelően felfüggesztette a Malévet valamennyi banki elszámolási rendszerből.
   
Fülöp Zsuzsanna, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) szóvivője is arról tájékoztatott pénteken, hogy a Malév gépeinek leállása járattörlésnek tekintendő, és ez esetben az Európai Unió rendelete szabályozza a légi utasjogokat. A rendelet szerint a légitársaságnak a járattörlésről tájékoztatnia kell az utasokat, egyrészt arról, hogy joguk van térítésmentesen átfoglalást kérni, vagy visszakérni a jegy árát, másrészt a légitársaságnak fel kell ajánlania az utasnak a körülményeknek megfelelő szolgáltatásokat, például étkezést, a frissítést, vagy a szálláslehetőséget. Ezenkívül kártalanítás is jár az utasnak a rendelet szerint.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.