Gyanús az iráni atomprogram

Irak nem bírna el további szankciókat

Egy bagdadi szóvivő közölte: az iraki kormány nem akarja, hogy országára vonatkozzanak az Irán ellen hozott büntető szankciók, mert a gazdasága nem tudná ezt elviselni.

2012.02.02 18:59MTI

Iránt a nyugat, főként az Egyesült Államok és az Európai Unió gazdasági korlátozásokkal sújtja a gyanús atomprogramja miatt. A szankciók az évek során egyre keményebbé váltak.
   
Irak számára lehetetlen ezek betartása, mert gazdaságilag teljes mértékben függ a szomszédjától. Nagyon fontos pénzügyi kapcsolatok vannak a magánszektorban, és Irán sok fontos élelmiszer és alapanyag fő iraki szállítója. A kereskedelmi forgalom több milliárd dollárra rúg - magyarázta a kormányszóvivő.
   
Közölte, hogy pár napon belül kérést intéznek az Egyesült Államokhoz a legújabb szankciók alóli mentesítés érdekében. A bagdadi kormány 60 milliárd dollár tartalékot helyezett el az amerikai bankokban, és nem akarja, hogy a szankciók be nem tartása miatt Washington büntetést rójon ki rá - mondta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.