Válságos a légitársaság helyzete

A Malév az újabb MSZP-s csontváz?

A Fidesz szóvivője szerint a Malév válságos helyzete egy újabb szocialista csontváz a szekrényből, "a Gyurcsány-korszak súlyos öröksége".

2012.02.02 15:45MTI

A kormánypárt reméli, hogy a folyamatban lévő büntetőeljárások rendezni fogják a felelősség kérdését - írta Selmeczi Gabriella közleményében, amelyben úgy fogalmazott: a Gyurcsány-korszak prominensei - a volt pénzügyminiszterekkel, "Veres Jánossal és Oszkó Péterrel az élen" - "szánalmas módon próbálnak kibújni a felelősség alól", amelyet az elmúlt húsz év talán "legelbaltázottabb" privatizációja miatt kell viselniük.
   
A Fidesz szerint szívfájdító, amit a szocialisták a Malévvel műveltek, és ami miatt a cég mostanra az összeomlás határára jutott - írta Selmeczi Gabriella.
   
A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium reggel tudatta, hogy rendkívüli moratóriumot rendelt el, és rendkívüli vagyonfelügyelőt rendelt ki a Malév Zrt. mellé a Fővárosi Bíróság csütörtöki végzésében. A rendkívüli moratórium alapján a légitársaság a csődvédelemhez hasonló védelmet élvez, a vele szembeni pénzkövetelések behajtása céljából indított végrehajtások szünetelnek, a jogszabály szerint biztosítékok nem érvényesíthetők. A Malévvel korábban kötött szerződéseket a partnerek nem bonthatják fel, azoktól nem állhatnak el.

A moratórium a helyzet rendezéséig vagy a felszámolásig tart

A Malévre elrendelt moratórium, illetve a céghez kirendelt rendkívüli vagyonfelügyelő megbízatása a légitársaság pénzügyi helyzetének rendezéséig, vagy a legrosszabb esetben a felszámolás megindításáig tart - közölte az állami Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Fábián Balázs emlékeztetett arra, hogy az állami támogatás visszafizettetésére vonatkozó uniós döntés miatt a Malév anyagi pozíciói megrendültek. A vagyonfelügyelő a társaság működését próbálja fenntartani, együttműködve a Malév vezetésével.
   
A Fővárosi Bíróság csütörtöki végzésében döntött rendkívüli moratóriumról és rendkívüli vagyonfelügyelőről a Malév Zrt.-nél. Ez alapján a légitársaság a csődvédelemhez hasonló védelmet élvez. A jogszabályi előírások szerint a rendkívüli vagyonfelügyelő az állami tulajdonú Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft.
   
A sajtótájékoztatón Berényi János, a Malév igazgatóságának elnöke beszámolt arról, hogy a testület pénteken ülést tart, és a rendkívüli vagyonfelügyelővel közösen áttekintik a menedzsment által összeállított likviditási tervet.
   
A repülőjegyekre vonatkozó kérdésre megismételte: a nemzetközi légügyi szövetségnél, az IATA-nál lévő biztosíték lefed egy bizonyos kört, a IATA-ügynökök kártérítik az utasokat járattörlés esetén. Aki hitelkártyával vásárolt jegyet, annak a bank téríti meg, az utazási irodáknál csomagban vásárolt jegyek vételárát pedig az iroda. Lesznek olyanok, akik kimaradnak a körből, ők jogi úton kérhetik vissza a jegy árát.
   
A vagyonfelügyelő feladata, hogy felmérje a helyzetet és segítse a társaság működésének fenntartását. A társaság pénzügyei felett a vagyonfelügyelő átveszi az irányítást.
   
Kérdésre megerősítette, hogy a Malév felszámolása nem indult el, arról bírósági döntés rendelkezhet csak. Arról, hogy mennyi ideig finanszírozható a működés, azt mondta, erre csak a likviditási terv ismeretében lehet válaszolni.
   
Berényi János megerősítette, hogy a Malév dolgozói megkapják havi bérüket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.