27 milliós növekedés

200 millió munkanélküli a Föld körül

Az idén világszerte 200 millióra emelkedik a nyilvántartott munkanélküliek száma, ami 27 milliós növekedés a világméretű gazdasági válságot megelőző időszakhoz képest - mutatta ki a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO).

2012.01.22 10:33MTI

Az ILO felmérése szerint az országok túlnyomó többségében a foglalkoztatottság messze elmarad a 2008-ban elmélyült válság előtti szinttől. A legfejlettebb ipari államok közül csupán Ausztráliában és Németországban sikerült növelni a munkaviszonyban állók arányát a válságot megelőző időszakhoz képest a legutóbbi, 2011-es adatok alapján. Minden más fejlett országban a globális recesszió előtti szint alatt, vagy éppen azon a szinten áll foglalkoztatottság. 

A válság különösen nagy erővel sújtja a 15 és 24 év közötti korosztályt. A regisztrált munkanélküliek száma ebben a korcsoportban az idén várhatóan 74,8 millió lesz, ami 4 milliós növekedés 2007-hez, a válság előtti utolsó teljes évhez viszonyítva. 

A fiatalkori munkanélküliséget csupán három fejlett ipari országban - Ausztriában, Németországban és Svájcban - sikerült visszaszorítani a 2007-es szint alá. Az ILO a szerdán kezdődő davosi Világgazdasági Fórumon mutatja be új felmérését, amelyből a Der Spiegel című német hírmagazin ismertetett részleteket vasárnap megjelent számában.
 
E szerint a munkaügyi szervezetnél azzal számolnak, hogy a következő tíz évben világszerte összesen 600 millió munkahelyet kellene létrehozni a társadalmi béke fenntartása érdekében. 

A munkahelyteremtést állami fejlesztési programokkal, akár az államadósság növekedése árán is érdemes volna ösztönözni - vélik az ENSZ szakosított szervezeteként működő ILO kutatói.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.