Döntött a Fővárosi Munkaügyi Bíróság

Törvényes volt a létszámleépítés a közmédiában

A Fővárosi Munkaügyi Bíróság csütörtöki, nem jogerős ítéletét ismertetve Cserháti Ágnes, az MTVA szóvivője közölte: törvényes és szabályos volt a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) által 2011 nyarán lefolytatott csoportos létszámleépítés.

2012.01.19 18:45MTI

Az MTVA szóvivője közleményében tudatta: a bíróság a döntéssel egyidejűleg felszólította a felperes Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezete (TFSZ) képviselőit, hogy tartózkodjanak "a létszámleépítéssel kapcsolatos valótlan tartalmú közlemények megjelentetésétől".
   
A kommüniké szerint a bírósági döntés kimondja: a jogszabályoknak megfelelően történt az MTVA 2011 nyarán lefolytatott létszámleépítése, amelynek során "a közmédia nem sértette meg a szakszervezetek jogait, a munkáltató és az üzemi tanács közötti konzultáció a munka törvénykönyve vonatkozó szabályainak megfelelt".
   
A nem jogerős ítélet szerint a TFSZ tehát a továbbiakban nem indíthat eljárást a csoportos jogellenességének megállapítása, így az egyes elbocsátások jogellenességének megállapítása ügyében sem - olvasható a dokumentumban.
   
Az MTVA szóvivője közleményében úgy fogalmazott: "a Fővárosi Munkaügyi Bíróság mai ítéletében kimondta, hogy a 2011 nyarán folyamatban lévő csoportos létszámleépítés törvényes és szabályos volt".
   
Cserháti Ágnes hozzátette: "a csoportos létszámleépítés jogszerűen lezárult".  Kitért arra, hogy az Ideiglenes Üzemi Tanáccsal kötött megállapodás tartalmazta azt is: az MTVA 25 millió forintos segélyalapot hoz létre az elbocsátandó munkavállalók közül azoknak, akiknek átlagkeresete a bruttó 200 ezer forintot nem haladja meg, és a munkáltató plusz egyhavi átlagkeresetet fizet ki, továbbá azt is, hogy a munkavállalók lakáskölcsönüket, munkáltatói kölcsönüket változatlan feltételekkel fizethetik vissza.
   
Az MTVA ennek megfelelően továbbra is biztosítja az elsőcsoportos létszámleépítésben érintett munkavállalóinak az Üzemi Tanáccsal kötött megállapodás szerinti juttatásokat - mutatott rá.
    
Cserháti Ágnes hangsúlyozta, hogy a létszámcsökkentéssel összességében az MTVA 2013-tól mintegy 5,3 milliárd forintot takarít meg, "ezzel is javítva gazdálkodását, növelve egyúttal a műsorkészítésre fordított közforintok hatékony felhasználását".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.