Több hónapra elegendő a készlet

A földgáz miatt nem kell izgulni

A Magyar Energia Hivatal közölte: Magyarország földgázzal való ellátása a jelenleg rendelkezésre álló készletekből több hónapra, korlátozások nélkül biztosítható.

2011.12.29 07:39MTI

Ez akár még az Oroszországból, az ukrán határ felől érkező földgázszállítások nem várt kiesése esetén is igaz. A hatályos szabályozás alapján az esetleg bekövetkező rendkívüli események egyértelmű forgatókönyv szerint, megnyugtató módon kezelhetők - fűzte hozzá a hivatal.
   
A Magyar Energia Hivatal "minden évben nagy figyelmet fordít a téli felkészülésre. Így idén is folyamatosan nyomon követi a hazai földgázellátás alakulását, és valamennyi körülmény figyelembe vételével, heti gyakorisággal előrejelzéseket készít a kormányzat számára a fűtési időszak végéig terjedő teljes időszakra" - olvasható az írásos válaszban.
   
A válaszban a hivatal megjegyzi, hogy a belföldi földgázfelhasználás 2011. december 1. és 26. között mintegy 16 százalékkal volt alacsonyabb az előző év azonos időszakához képest.
   
A korábbi tájékoztatás szerint a fűtési idényben a hőmérséklet egy Celsius-fokos változása 1,5-2,5 millió köbméter változást jelent a földgázfelhasználásban.
   
A biztonsági földgáztárolóban közel 1,2 milliárd köbméter földgáz van, az E.ON kereskedelmi tárolóiban több mint 2,4 milliárd köbméter, ami a piaci igényeknek megfelel. A napi felhasználás az elmúlt napokban 45 millió köbméter körül alakult.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.