Várható volt, hogy nehéz tárgyalások lesznek

IMF-konzultáció - Londoni elemzők kétharmados esélyt látnak a megállapodásra

Továbbra is csaknem kétharmados az esélye annak, hogy Magyarország megállapodásra jut a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az EU-val.

2011.12.21 19:42MTI

Az Eurasia Group nevű globális gazdaság-politikai kockázatelemző csoport szakértői az informális előkészítő megbeszélések félbeszakadására utalva megjegyezték: szerintük kezdettől "egyértelmű volt", hogy nehéznek bizonyulnak majd a tárgyalások az IMF/EU-delegációval, különös tekintettel arra, hogy milyen mértékben eltérnek a várakozások a megállapodás lehetséges típusainak mibenlétével kapcsolatban.
   
A ház ugyanakkor közölte: alapeseti forgatókönyvében 65 százalékos esélyt ad arra, hogy a jövő év elején létrejön a megállapodás egy új programról. Az Eurasia elemzői szerint e program legvalószínűbb formája elővigyázatossági jellegű készenléti megállapodás lesz, amely nem feltétlenül járna tényleges hitellehívással, de negyedévenkénti felülvizsgálat társulna hozzá.
   
Az Eurasia Group elemzői a vitatott jegybanktörvény-módosítási tervekről az értékelésben azt írták: véleményük szerint a kormány nem "öncélú" megfontolásokból igyekszik "egy ideje csorbítani a központi bank függetlenségét", hanem azért, mert eszközt szeretne a növekedési kilátások javításához.
   
Ennek fontosságát csak erősítette a hazai gazdasági környezet romlása, és az, hogy az euróövezeti bizonytalanság rontja a fogyasztói és a befektetői bizalmat is.
   
Az időzítést pedig az magyarázhatja, hogy a kormány felismerhette: erősen szűkülnek lehetőségei az ilyen intézkedések végrehajtására az IMF/EU-programról szóló megállapodás megszületése után - vélekedtek szerdai elemzésükben az Eurasia Group szakértői.
   
Más nagy londoni házak is változatlanul valószínűsítik, hogy a magyar kormány végül megállapodásra jut a valutaalappal és az EU-val.
   
A JP Morgan bankcsoport citybeli elemzői előző nap, az MNB által bejelentett fél százalékpontos kamatemelést kommentálva közölték: alapeseti prognózisuk szerint a következő hónapokban nem változik a magyar jegybanki kamatszint, és ez az előrejelzés arra a feltételezésre alapul, hogy januárban megkezdődnek a hivatalos tárgyalások az IMF és az EU küldöttségeivel, 2012 első negyedében pedig sikerül megkötni egy elővigyázatossági jellegű készenléti megállapodást.
   
A JP Morgan közgazdászai szerint azonban a fő kockázatot erre az alapeseti előrejelzésre az jelentené, ha a kormány nem lenne hajlandó lemondani a jegybanktörvény vitatott módosításáról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.