Függetleníti magát a fosszilis energiahordozóktól

Dánia befogja a szelet

A dán klíma- és energiaügyi miniszter közölte: Dánia 2020-ra energiaszükséglete felét már szélenergiából nyeri, és 2050-re teljesen függetleníti magát a fosszilis energiahordozóktól.

2011.11.25 19:43MTI

Ez egyben azt jelenti, hogy Dánia 2020-ig szén-dioxid- kibocsátását 35 százalékkal fogja csökkenteni az 1990-es szinthez képest.
   
Ugyanakkor a megújuló energiaforrások nagyobb arányú alkalmazása a lakosságtól is nagyobb áldozatokat kíván: egy dán átlagcsaládnak a jelenlegi árszerkezet szerint 2020-ban évi 1700 koronával (229 euróval) kell többet kiadnia energiára.
   
Dánia globálisan is úttörőnek számít a szélenergia alkalmazásának elterjesztésében. Tavaly az ország energiaszükségletének már 20,7 százalékát fedezte megújuló energiaforrásokból. Jelenleg azonban még mindig a szén Dánia legfontosabb energiaforrása, 44 százalékos aránnyal.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.