Jelentős hitelt kapott - elúszott?

Felszámolás alatt az év vállalkozójának cége?

Információk szerint felszámolás indult a Budaiút-Invest Beruházó Kft. ellen, amely korábban jelentős hitelt kapott a Magyar Fejlesztési Banktól a ceglédi négycsillagos Hotel Aquarell beruházáshoz.

2011.11.15 16:16ma.hu

Felszámolási eljárás indult a Budaiút-Invest Beruházó Kft. ellen. A társaság 2 milliárd forint hitelt kapott a Magyar Fejlesztési Banktól, hogy Cegléden megépítse a négycsillagos Hotel Aquarellt. A cég kiegészítő melléklete szerint az MFB-hitel a beruházás finanszírozásának 84 százalékát tette ki, a maradék 16 százalékot saját erőből akarták pénzelni, ehelyett végül további kölcsönöket vettek fel - írja a Gazdaság.hu üzleti hírügynökség.

A szálloda az első vendégeket 2007 nyarán fogadta. A cégdokumentumok szerint a kezdeti években jelentős veszteséget halmozott fel és képtelenné vált az adósság fizetésére. A hitelt a társaság devizában vette fel, „nem szabad tehát megfeledkezni az árfolyam kedvezőtlen alakulásáról sem" – áll a cég kiegészítő mellékletében. Kiderül továbbá: „a cég jelentősebb tartalékokkal nem rendelkezett és jelenleg sem rendelkezik, ugyanakkor költségcsökkentésre is kevés lehetőség kínálkozik a magas fix költségek miatt". A társaság tavaly 481 millió forint árbevétel mellett 148 millió forint veszteséget termelt, a könyvvizsgálói záradékban megjegyezték, hogy amennyiben a jövedelemszerző képesség nem javul, veszélybe kerülhet a hiteltartozás visszafizetése és fennáll a felszámolás veszélye.

A Magyar Nemzet júliusi cikke szerint a társaság 2010 decemberében még haladékot kapott az MFB-től a tőke- és kamattartozások kiegyenlítésére. A lap szerint a cégtulajdonos Hajdu Géza és élettársa időközben kiszervezte a szálloda működtetését egy szlovák vállalkozásba, így a bevételek ott csapódtak le, miközben a kötelezettség maradt az eredetiben.

A Domus s. r. o tulajdonosa a lap szerint a szálloda gyógytornásza volt.

Az MFB érvényesíteni szerette volna jelzálogjogát, de miután Hajdu és élettársa a hotelbe jelentette be állandó lakcímét, a város jegyzője nyáron úgy döntött, hogy a fejlesztési bank nem veheti birtokba a szállodát.

Hajdu Géza egyébként Cegléd ismert vállalkozója, 2010-ben megkapta az Év vállalkozója elismerést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.