A vállalkozók "tologatják" az adósságot

Nőtt a felszámolások száma az építőiparban

Az Opten céginformációs szolgáltató közölte: egy hónap alatt 11,3 százalékkal 334-re emelkedett márciusában a felszámolások száma az építőiparban, ami 7 százalékkal alacsonyabb a 2010. márciusinál.

2011.04.18 13:24MTI

Az építőipari csődök márciusi visszaesésének 7 százalékos éves üteme elmarad a 11 százalékos nemzetgazdasági átlagtól - jegyzi meg a közlemény, hozzáfűzve, hogy a gazdaság állapotához képest márciusban az építőipar rosszabb helyzetet mutatott.
   
Az első három hónapban az építőiparban összesen 904 cég dőlt be, 3,4 százalékkal kevesebb az előző év hasonló időszakánál. A nemzetgazdasági átlag ezzel szemben ugyanekkora emelkedést mutat, így a negyedéves időszakot vizsgálva némiképp javult az ágazat helyzete - állapítja meg az Opten.
   
A végelszámolások száma február után márciusban is rekordot döntött az építőiparban: 461 cég kezdeményezett ilyen eljárást, 51-gyel több a februárinál, de másfélszer több a 2010 márciusinál.
   
Az Opten stratégiai igazgatója, Csorbai Hajnalka, a közleményben megjegyzi: "a magas szám akár a tulajdonosok átlagosnál reálisabb piaci értékelésének jele is lehetne, ha ezzel egy időben nem nőne markánsan az új alapítások száma". Ez arra utal, hogy a vállalkozók "tologatják" az adósságot.
   
Márciusban, februárhoz képest, 20 százalékkal több,  569 új cég lépett piacra az építőiparban, egy év alatt pedig 10,3 százalékkal, ami meghaladja a nemzetgazdasági átlagot.
   
Az Opten stratégiai igazgatója erről elmondta: "érdekes, hogy miközben a statisztikai hivatal mind az ágazat kibocsátásáról, mind pedig a szerződésállomány alakításáról durván visszaeső adatokat tesz közzé, hónapról hónapra sok száz új céget hoznak létre".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.