6,0 százalékkal nőtt

Nagyot ugrott a Japán GDP - Fukusima ellenére

A japán gazdaság éves szinten 6,0 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben, elsősorban amiatt, hogy a márciusi természeti csapások miatt addig kielégítetlen külső keresletnek szállított az ipar.

2011.11.14 09:17MTI

A tokiói kormányhivatal által hétfőn nyilvánosságra hozott adatok szerint az előző negyedévhez képest 1,5 százalékkal nőtt a japán GDP.

Elemzők 5,9 százalékos évesített bővülésre számítottak. A japán gazdasági miniszter, Motohisza Furukava egy hétfői sajtótájékoztatón arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelentős növekedés átmeneti tényezőkön alapul, és a külső kereslet enyhülésével lassulhat a bővülés üteme.

"Megfelelő figyelmet kell fordítani a negatív irányba ható kockázatokra, így a világgazdasági kilátások romlására, a jen erősödésére, továbbá a thaiföldi áradások hatásaira" - fogalmazott a miniszter.

A harmadik negyedévben a kivitel 6,2 százalékkal nőtt. A lakossági fogyasztás 1,0 százalékkal bővült. Hideo Kumanó, a Dai-Ichi Life Research Institute vezető közgazdásza is óvatosságra intett.

Mint mondta, a mostani adatközlés "önmagában nem ad okot az optimizmusra", mivel csupán a márciusi természeti csapások miatti alacsony bázisidőszak miatt alakult így.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.