Tovább szennyez

Fukusima az erdőbe megy - fák alá rejtik a sugárszennyezett földet

A japán kormány engedélyezte, hogy állami tulajdonban lévő erdőterületeken helyezzék el ideiglenesen a fukusimai atombaleset során sugárszennyezetté vált földet, takarmányt és hulladékot.

2011.10.24 10:47MTI

A kabinet döntése értelmében a Fukusima-1 atomerőmű térségében összegyűjtött fertőzött földet és anyagokat ideiglenesen zárt helyiségekben, hermetikusan záródó konténerekben fogják tárolni, állami tulajdonban lévő erdőkben. A sugármentesítésüket a későbbiekben végzik el.

A fukusimai atomerőmű reaktorai a márciusi földrengésben és szökőárban rongálódtak meg, és hatalmas földterületek váltak szennyezetté.

Szakértők szerint mintegy 28 millió köbméter földet kell sugármentesíteni. A munkálatok már folynak, de a szennyezett föld tárolása egyre komolyabb gondokat okoz. A helyi hatóságok arra panaszkodnak, hogy önköltségen nem tudják megoldani a szennyezett anyag tárolását.

A konténerekben 7,2 ezer tonna hasadó anyaggal fertőzött rizsszalmát is elhelyeznek, amelyet Japánban takarmánynak használnak. Egyelőre azonban nem született döntés arról, hogy mi legyen a sorsa a szennyvízhálózatban és a víztárolókban felgyülemlett sugárszennyezett sárral és üledékkel, illetve az elégetett anyagok után keletkezett hamuval.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.