A katasztrófa nyomán juthatott ki

Plutóniumot találtak a fukusimai atomerőmű területén kívül

A szigetország tudományos ügyekben illetékes minisztériuma közölte: kis mennyiségben plutóniumra bukkantak Japán északkeleti térségében a márciusi földrengésben és szökőárban megrongálódott Fukusima-1 atomerő területén kívül.

2011.09.30 18:16MTI

A hatóságok közlése szerint nincs ok aggodalomra. Mindenesetre először került elő az erőmű közvetlen körzetén kívül plutónium, amely a nukleáris katasztrófa nyomán került a természetbe.    
   
A plutóniumot hat helyszínen azonosították be júniusban vett talajminták alapján. A katasztrófa után az erőmű területén is észleltek ebből a radioaktív elemből.
   
A legtávolabbi körzet, ahol Fukusimából származó plutóniumot mutattak ki, 80 kilométerre van a katasztrófa helyszínétől, de Fukusimától 30 és 45 kilométerre is észleltek plutóniumot. A radioaktív anyagot valószínűleg gőzpára vagy elemi részecskék szállíthatták az erőműtől messzi térségbe - vélik a létesítményt üzemeltető Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) szakemberei.  
   
A plutónium az emberi szervezetbe kerülve rákbetegséget okozhat, de a most kimutatott plutónium mennyisége csekély ahhoz, hogy egészségkárosító hatása legyen - hangoztatják az illetékes szervek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.