Már nem annyira radioaktív

Legalább 30 évig tart majd a Fukusima-1 bezárása

Legalább 30 évig tart majd a természeti katasztrófában tönkrement Fukusima-1 atomerőmű bezárása, pedig a létesítményből sokkal kevesebb radioaktív anyag jut már ki, mint korábban, és viszonylag stabil - állítja egy szakértőkből álló bizottság, amelyet a japán kormány kért fel egy jelentés elkészítésére az erőművel kapcsolatban.

2011.10.31 08:24MTI

A becslés az év végéig elkészülő jelentésnek a része lesz. A tervezetet a hét végén feltették a bizottság honlapjára.

Az erőműben dolgozó munkások még mindig nagy erőfeszítéseket tesznek azért, hogy egyáltalán ne kerüljön radioaktív szennyezés a szabadba. A bizottság emlékeztetett arra: 10 évig tartott, amíg eltávolították a nukleáris fűtőanyagokat az egyesült államokbeli Three Mile Island-i atomerőműből, amely 1979-ben szenvedett balesetet.

Becslésük szerint ez a folyamat Fukusima-1 esetében sokkal bonyolultabb, költségesebb lesz, és több időt vesz igénybe.

Más szakértők úgy becsülték, hogy az erőmű bezárása 19 milliárd dollárba fog kerülni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.