Újra indul a nemesfémtermelés a Kárpátalján

Ismét aranyat ér majd Nagymuzsaly

Még ebben az évben újraindulhat az aranybányászat a Beregszászhoz közeli Nagymuzsalyban, ahol szakemberek szerint mintegy 400 tonna aranyat rejthet a föld méhe.

2011.11.11 12:29MTI

A beregszászi Kárpátalja című hetilap szerint az aranybányászat beindításakor a beruházók mindenféle támogatást megígértek Nagymuzsaly lakosságának, ám semmit nem teljesítettek, csak a kitermelést kísérő környezetkárosítás maradt. A bányavállalatok rendre csődbe mentek, és gazdátlanul maradtak a hegyen a meddőhányók, amelyekből az esővíz sok káros anyagot mosott a talajvízbe, száraz időben pedig a szél fújja az egészségre káros port a falu fölé – olvasható a cikkben.
   
A hetilap még az év elején megkérdezte Ficáj Lászlót, Nagymuzsaly polgármesterét, aki akkor elmondta, hogy a helyiek nem támogatják a bányászatot, a képviselőtestület is ellenzi az aranybánya újraindítását. Kifejtette, az elsőrendű feladat az lenne, hogy elszállítsák feldolgozásra a hegyoldalról az irdatlan mennyiségű, több százezer tonna kitermelt kőzetet, mert abból az eső egészségkárosító nehézfémeket mos ki, amelyek a kertekben és az ivóvízben halmozódnak fel.
   
Hozzátette: bányászatról addig szó sem lehet, amíg el nem takarítják a meddőhányókat, s utána is csak abban az esetben, ha nem helyben dolgozzák fel az ércet, s azt nem a községen át szállítják el.
   
A cikk ugyanakkor emlékeztet, hogy időközben Viktor Janukovics elnök és Mikola Azarov miniszterelnök is foglalkozott a nagymuzsalyi aranybánya ügyével, és a bányászat újrakezdését mint eldöntött tényt közölték az ukrán lapok. Ezzel kapcsolatban a nagymuzsalyi polgármester elmondta, hogy sokat változott a helyzet az év eleje óta. Közölte, „egy magáncég ellen tudtunk küzdeni, de most állami szinten a tudomásunkra hozták: velünk vagy nélkülünk, de úgyis fog működni az aranybánya”.

Azt is közölte, hogy a helyi tanács (közgyűlés) ülésén megvitatták a kérdést, s úgy tűnik, nincs esély arra, hogy megakadályozzák a bánya újraindítását. Egyelőre a testület csak arról határozott, hogy nem ellenzi azt, hogy engedélyt kapjon egy állami cég a már felszínen lévő anyag elszállítására. Elmondta, hogy az illetékesek azt közölték a nagymuzsalyiakkal, hogy a beleegyezésünk nélkül is újraindul a bánya, de abban az esetben semmilyen támogatásra nem számíthat a falu.

Filzmaier szerint hiányzott egy olyan központi követelés, amellyel kellően azonosulni tudtak volna a választópolgárok. Az aláírásgyűjtés teljes figyelmen kívül hagyását "egy párt sem engedheti meg magának", de az összes követelés teljesítése aligha lehetséges. Ehhez túl széles volt a témák skálája, de erőteljesebb támogatás is csak a legritkább esetben vezetett törvényi szabályozáshoz - vélekedett Filzmaier. Azt már jelenleg is tudni lehet, hogy a pontok egy részével foglakozik majd a kormány, mert ezekről már korábban is születtek bejelentések.
   
Eddig két esetben született törvény népi kezdeményezés alapján: a negyvenórás munkahét bevezetéséről, valamint a rádiózásról és televíziózásról szóló törvény. Minkét esetben mintegy nyolcszázezer aláírás gyűlt össze. A legtöbb - több mint egymillió - állampolgárt a bécsi ENSZ-negyed építése és a géntechnológia hasznosítása mozgósította.
   
A felsőoktatás ügye az egyik legfontosabb politikai témák közé tartozik Ausztriában, az elmúlt években újra és újra napirendre került. Az utóbbi hónapokban felmerült a csak 2008-ban eltörölt felsőoktatási tandíj újbóli bevezetése, de a kérdés megosztja a kormánypártokat.
   
Az Androsch-féle kezdeményezés követelései között eredetileg szerepelt volna a középiskolai oktatás egységesítése is. Az "egységes iskola" fogalma szintén erősen megosztja a politikai nézeteket. Bevezetését Ausztriában az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) hosszú évtizedek óta szorgalmazza, mert az szerinte elősegítené, hogy érvényesüljön az esélyegyenlőség. A konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) ezzel szemben elutasítja és ragaszkodik ahhoz, hogy fennmaradjon a gimnáziumi oktatási forma. Az egységesítés gondolata kellő támogatás hiánya miatt végül módosított formában, "teljesítmény szerint differenciált, magas színvonalú közös iskola" formájában került bele a szövegbe. Az aláírásgyűjtés eredményét végül mindkét kormánypárt a saját álláspontja alátámasztásaként könyvelte el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.