Peking elutasítja az árfolyam-manipuláció vádját

Törvényekkel szorongatja Kínát az USA

A kínai külügyminisztérium közölte: Peking határozott ellenzését fejezte ki amiatt, hogy az Egyesült Államok szenátusa szavazással vitára bocsátotta az úgynevezett "árfolyam manipulációról" szóló törvényjavaslatot.

2011.10.04 10:45MTI

A lépés komolyan megsérti a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályait és akadályozza a kínai-amerikai kereskedelmi kapcsolatokat - jelentette ki Ma Csao-hszü (Ma Zhaoxu) szóvivő. Egyúttal arra figyelmeztetett "bizonyos" amerikai szenátorokat, hogy értékeljék józanul a kölcsönösen előnyös kétoldalú kereskedelmi együttműködést, és fejezzék be a Kínára történő nyomásgyakorlást a hazai törvényalkotással.
   
"A törvény csak kiterjeszti az árfolyamkérdés problematikáját azzal, hogy protekcionista intézkedéseket von maga után ürügyként felhasználva a kiegyensúlyozott árfolyam hiányát" - áll a külügyi szóvivő által jegyzett közleményben.
   
Széles körben elfogadott, hogy a kínai nemzeti valuta, a jüan árfolyama nem oka a két ország közötti kereskedelmi egyensúlytalanságnak - idézi még Ma-t a Hszinhua hírügynökség, amely emlékeztet arra, hogy Kína és az Egyesült Államok kölcsönösen a második legnagyobb kereskedelmi partnerei egymásnak, és hogy Kína a legintenzívebben bővülő exportpiac.
   
A jüan 2010 júniusa óta 7 százalékkal erősödött az amerikai dollárral szemben, s az ország politikai és gazdasági vezetése rendre azt hangoztatja, hogy Kína továbbra is tartja magát az irányított, de rugalmas árfolyam-lebegtetés rendszeréhez, ami a nemzeti valuta lassú, fokozatos erősítését jelenti.
   
A külügyi szóvivő arra hívta fel Washingtont, hogy fejezze be a "protekcionizmust és a gazdasági kérdések átpolitizálását", míg kollégája a kereskedelmi minisztériumban méltánytalannak nevezte, hogy az Egyesült Államok  "belső ellentmondásait" kívánja a törvénnyel áthárítani Kínára.
   
Sen Tan-jang (Shen Danyang) arra is kitért, a kínai szakemberek úgy vélik: a kereskedelmi forgalomban tapasztalható egyensúlytalanság legfőbb oka a csúcstechnológiát képviselő termékek exportjának amerikai korlátozása.
   
A Kínai Népi Bank (PBOC), vagyis a jegybank honlapján közzétett nyilatkozatban a pénzintézet vezetése "mély sajnálatát" fejezi ki az amerikai törvényjavaslat miatt, amely - álláspontjuk szerint - törvényként komolyan befolyásolni fogja a kínai valuta reformját és "kereskedelmi háborúhoz vezethet a két gazdaság között".

A jegybank külön is foglalkozik a külkereskedelemben tapasztalható egyensúlytalanság okaival. A magyarázatot részben az eltérő beruházási és kereskedelmi struktúrában, a megtakarítási szokások, a fogyasztók viselkedésének különbségében látja, de egyúttal a globális ipari lánc sajátosságait és a nemzetközi pénzügyi rendszer hiányosságait is az okok közé sorolja.
   
A törvény nem fogja segíteni az Egyesült Államok belső problémáinak megoldását, így az elégtelen megtakarítások, a magas kereskedelmi deficit és a magas munkanélküliségi ráta kérdését - szögezi le a kínai jegybank közleménye.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.