Elfogadhatatlan a nemzeti energiastratégia iránya

LMP: nincsen biztonságos atomenergia

Szél Bernadett, a Lehet Más a Politika szóvivője közölte: elfogadhatatlan a most elfogadott nemzeti energiastratégia által kijelölt irány, akárcsak "az alternatív energiaforrások bedarálása".

2011.10.03 18:20MTI

A dokumentum az atomenergia és a lignit után harmadik helyre sorolta az alternatív forrásokat - jegyezte meg. Hangsúlyozta, hogy "a 21. században egy kormánynak nem ilyenfajta prioritásokat célszerű kijelölni, ha hosszú távú energiastratégiákban gondolkodik".
   
Az LMP "régi vesszőparipájaként" említette "az atomenergiával kapcsolatos visszaélések felderítését" és e kockázatos energiatermelési mód visszaszorítását. Hozzátette: a paksi atomerőművel kapcsolatban több per is folyik amiatt, mert a hatóságok nem adnak ki olyan adatokat, amelyek "minden magyar állampolgárra tartoznának".
   
Márpedig - tette hozzá - az üzemidő-hosszabbításnak, mind a további blokkok létesítésének kritériuma volna, hogy az állampolgárok láthassák, mire készül. Megjegyezte: a számos alternatív energiahordozóban bővelkedő Magyarországon "egyáltalán nem szükséges".
   
Pogány Anikó, az LMP országgyűlési képviselőcsoportjának klímaenergetikai szakértője szerint "a két új blokk egyáltalán nem szükséges, bűn felvetni a gondolatát is"; a bővítés 3000 milliárd forintos költsége az éves nemzeti jövedelem egytizede, több, mint az éves árbevétel, "vagy annyi, mint öt 4-es metró".
   
Ráadásul "a balesetek mutatnak rá, hogy nincsen biztonságos atomenergia". Eközben a kormányzat úgy engedne teret a szénerőműveknek, hogy az atomenergia mellett épp a széndioxid-kibocsátás csökkentésével érvel - tette hozzá a szakértő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.