A visszaesés mezsgyéjén a globális PMI

Borús jóslattal riogatnak a londoni elemzők

Jelentősen rontották az idei és a következő két évre adott világgazdasági növekedési előrejelzésüket hétfőn londoni pénzügyi elemzők.

2011.10.03 18:59MTI

A borúlátást látszik igazolni az a szintén hétfőn Londonban ismertetett kimutatás, amely szerint két éve először süllyedt a növekedés és a visszaesés mezsgyéjét jelentő 50-es szint alá a globális feldolgozóiparra kiszámolt beszerzési menedzserindex (PMI).
   
A Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő Londonban kiadott átfogó elemzésében közölte, hogy 2011 egészére az előző, júniusi globális prognózisába beállított 3,1 százalék helyett már csak 2,6 százalékos GDP-növekedést vár a világgazdaságban. A Fitch londoni elemzői 2012-re szóló növekedési becslésüket 3,4 százalékról 2,7 százalékra, 2013-ra érvényes globális előrejelzésüket szintén 3,4 százalékról 3,1 százalékra csökkentették.
   
A ház a negatív módosításokat azzal indokolta, hogy az idei második negyedév "számottevően gyengébb" volt várakozásainál, a legnagyobb fejlett ipari gazdaságok növekedése "2009 óta nem látott ütemben fulladt le".
   
A hitelminősítő londoni elemzői közölték: jóllehet alapeseti forgatókönyvükben nem jósolnak kettős mélypontú világgazdasági recessziót, ennek esélye azonban most már "jóval az előrejelzési hibahatáron belül van".
   
A Fitch az Egyesült Államokban az idén 1,5 százalékos, jövőre 1,8 százalékos, 2013-ban 2,6 százalékos gazdasági növekedést valószínűsít az előző prognózisában e három évre szereplő 2,6, 2,8, illetve 2,9 százalékos becslés helyett.
   
A hitelminősítő londoni elemzői az eddigi 1,7 százalékról 1,6 százalékra módosították az euróövezetre adott idei növekedési előrejelzésüket, 2012-re szóló prognózisukat azonban jóval meredekebben, 1,8 százalékról 0,8 százalékra vették vissza, 2013-ra pedig 1,5 százalékos átlagos GDP-pluszt várnak a valutaunióban a korábbi 2,1 százalék helyett.
   
Más nagy londoni házak ennél is jóval borúlátóbb, újabb recesszióval számoló prognózisokat tartanak érvényben az euróövezetre az eszkalálódó adósságválság miatt.
   
A Capital Economics - az egyik legnagyobb citybeli gazdasági-befektetési elemző és tanácsadó csoport - nemrég összeállított új előrejelzésében 0,5 százalékos GDP-csökkenésre módosította az euróövezetre adott, 2012 egészére szóló előrejelzését. A ház korábban 0,5 százalékos átlagos növekedést valószínűsített jövőre a valutaunióban.

A Capital Economics szerint 2013 egészében még mélyebb, 1 százalékos visszaesés várható az euróövezetben a cég által eddig várt stagnálás helyett, vagyis a ház londoni elemzői most már arra számítanak, hogy a valutaunió a következő két teljes évet recesszióban tölti.
   
Az egyre borúlátóbb prognózisokat alátámasztja a JP Morgan bankcsoport hétfőn Londonban ismertetett havi kimutatása, amely szerint a múlt hónapban - több mint két éve először - valószínűleg zsugorodott a világgazdaság gyáripari szektorának teljesítménye.
   
A ház, amely minden hónapban közzéteszi a legnagyobb nemzetgazdaságok feldolgozó ágazatainak egyéni teljesítményadataiból összesített, a világgazdaság egészére kivetített saját beszerzési menedzserindexét, szeptemberről szóló legújabb felmérésében azt írta, hogy az általa képzett mutató abban a hónapban 0,3 ponttal 49,9 pontra csökkent.
   
A beszerzési menedzserindexek az 50-es érték felett a vizsgált gazdasági szektor teljesítményének emelkedését jelzik; az ennél alacsonyabb PMI-értékek visszaesésre utalnak.
   
A JP Morgan elemzői a szeptemberi kimutatáshoz fűzött elemzésükben kiemelték, hogy az általuk számolt globális feldolgozóipari aktivitási mutató 2009 júniusa óta először csökkent az 50-es érték alá.
   
A cég az idei második negyedév elején még erőteljes teljesítménynövekedésre utaló, 55,0 pontos globális gyáripari mutatót mért.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.