Meggyanúsították a fogyasztókat

A gázszolgáltató ellen tüntettek Nyíregyházán

Lakossági fogyasztók demonstráltak a gázszolgáltató mérőórákat érintő ellenőrzési eljárása ellen pénteken Nyíregyházán.

2011.09.30 17:31MTI

Zentai Mihály, az egyik belvárosi bevásárlóközpont előtt megtartott tüntetés főszervezője elmondta: több száz panaszos kereste meg, akiket az ellenőrzést végző szakemberek a gázórán általuk felfedezni vélt kisebb sérülések miatt szabálytalan gázvételezéssel gyanúsítottak meg.
   
"Kinek a gázóra, kinek pedig az előtte lévő golyós csap manipulálását rótták fel az ellenőrök, többeknek ezért leszerelték és vizsgálatra elszállították a mérőóráját" - mondta Zentai Mihály. A rabruhába öltözött, mellén számot viselő férfi ugyanakkor aggályosnak nevezte ezt a módszert: elmondása szerint Dögén például kilencven, egy másik községben pedig közel négyszáz embert vádoltak meg gázlopással, köztük több nyugdíjast.
   
Száraz Gábor, a Tigáz-DSO. Kft. szóvivője elmondta: a társaság szolgáltatási területén tavaly 9 milliárd forintnyi kárt okoztak a gázlopások. A szabálytalan vételezések visszaszorítására éves szinten 75-80 ezer célzott ellenőrzést végeznek, amelyben előzetes bejelentés nélkül vizsgálják a gázmérő esetleges manipulálását, illetve annak megkerülésével felhasznált gáz mennyiségét.
   
Az elmúlt hat hónap során 4.741 esetben találtak szabálytalan gázvételezésre utaló nyomokat, az esetek kétharmadát Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megyében derítik fel - mondta Száraz Gábor. A szóvivő hangsúlyozta, hogy a gázmérők ellenőrzése minden esetben a hatályos jogszabályok szerint zajlik, az eljárás során a gázmérő leszerelése azonban nem minősül gyanúsításnak.
   
A Tigáz munkatársai nem hatósági személyek, a szabálytalan vételezésre utaló jelek esetén nincs mérlegelési joguk, a gázmérőt kicserélik és az igazságügyi szakértőhöz juttatják el - mondta Száraz Gábor. Hozzátette: a szakértő a vizsgálat során szakvéleményt készít, és csak akkor történik meg a gyanúsítás, ha valóban adat merül fel a szabálytalan vételezésről. A mérőn talált sérülések, vagy a működésbeli mutatkozó eltérés esetén a társaság személyes egyeztetést ajánl az érintett fogyasztónak.
   
A gázlopások felderítési aránya a rendelkezésre álló adatok szerint körülbelül 10-12 százalékos; az ellenőrzések 50 százalékát bejelentés alapján végzi a társaság, ezek felében beigazolódik a lopás gyanúja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.