Meredeken rontották a hitelünket

Bukásszag: mi leszünk a kelet-európai gazdaság szamara?

Meredeken rontották a közép-kelet-európai országok - különösen Magyarország és Csehország - jövő évi gazdasági növekedésére adott becsléseiket pénteki új prognózisukban londoni felzárkózó piaci elemzők, elsősorban az euróövezetben várt recesszió negatív keresleti hatásaira hivatkozva.

2011.09.30 12:09MTI

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének a felzárkózó európai térséggel foglalkozó közgazdászai pénteken ismertetett legújabb előrejelzésükben közölték: a magyar gazdaságban az eddig várt 1,3 százaléknál 0,8 százalékponttal alacsonyabb, mindössze 0,5 százalékos növekedéssel számolnak 2012 egészére.

A ház londoni elemzői szerint jövőre Magyarországon lesz a leggyengébb a gazdasági növekedés a közép-kelet-európai országcsoportban.

A cég 2011-re 1,4 százalékos magyar GDP-bővülést valószínűsít az eddigi 1,5 százalék helyett. A JP Morgan szakértői közölték ugyanakkor, hogy mindezek ellenére az eddiginél egy negyedévvel későbbre, 2012 második negyedévére tolták ki az MNB-kamatcsökkentés általuk várt időpontját, tekintettel a forint gyengeségére és annak inflációs átszűrődő hatására. A ház londoni elemzői szerint fennáll a kockázata a magyar pénzügypolitikai enyhítés még további késésének, ha a forint addig nem erősödik A JP Morgan szakértői 0,6 százalékponttal 1,0 százalékra rontották Csehországra adott 2012-es növekedési prognózisukat, Lengyelországban pedig az eddigi 3,0 százalék helyett 2,7 százalékos egész évi növekedést várnak jövőre.

A nagy londoni befektetési és elemzőházak most már egymás után rontják a közép-európai gazdaságokra adott növekedési előrejelzéseiket a fő exportpiacnak számító euróövezet egyre rosszabbnak ítélt kilátásai miatt, ám a JP Morgan pénteken ismertetett új térségi becslése messze a legborúlátóbb a rontott citybeli prognózisok között is.

A minap az RBC Capital Markets globális befektetési csoport londoni részlegének szakértői közölték, hogy Magyarországon az eddigi 1,8 százalék helyett az idén egész évben 1,4 százalékos gazdasági növekedésre számítanak, a jövő év egészére szóló prognózisukat pedig 2,4 százalékról 1,9 százalékra vették vissza.

A ház a cseh gazdaság idei növekedésére adott előrejelzését 2,5 százalékról 2,1 százalékra, a 2012-re érvényes becslést 2,8 százalékról 2,4 százalékra csökkentette.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piaci elemzői nemrégiben szintén jelentősen visszavették a magyar gazdaságra szóló GDP-prognózisukat. A ház új előrejelzése szerint a magyar gazdaság az idei év egészében 1,6 százalékkal növekszik - a Morgan Stanley eddig érvényben volt előrejelzésében még 2,6 százalékos GDP-növekedés szerepelt 2011-re -, jövőre pedig a cég 1,4 százalékos magyar gazdasági növekedést vár a korábbi 2,0 százalékos prognózis helyett.

A Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének európai közgazdászai legújabb térségi prognózisukban közölték: az euróövezeti növekedési kilátások gyengülésének hatásai miatt a magyar gazdaságban az eddigi 2,4 százalék helyett most már csak 1,9 százalékos növekedést várnak 2011 egészére, jövő évi magyarországi növekedési előrejelzésüket pedig 2,6 százalékról 2,2 százalékra rontották. A GS londoni elemzői Csehországban az idén 2,4 százalék helyett 2,1 százalékos, jövőre 2,5 százalék helyett 2,2 százalékos GDP-pluszt jósolnak.

A JP Morgan pénteki térségi elemzése szerint a közép-kelet-európai országcsoportban Magyarország és Csehország a legkiszolgáltatottabb a Nyugat-Európával folytatott kereskedelem várható visszaesésének. A cég saját számításai szerint az euróövezetbe irányuló áru- és szolgáltatásexport a magyar GDP-érték 41,3 százalékának felel meg, Csehország esetében ez az arány 45,9 százalék, Lengyelországban ugyanakkor csak 18,4 százalék.

Éppen ezért Magyarország és Csehország számára az euróövezeti adósságválság hatásainak elsődleges beszűrődési csatornája a külkereskedelem.

A JP Morgan londoni elemzői felidézik az euróövezetre adott előző napi új prognózisukat, amely szerint a valutaunióban az idei negyedik negyedévben "enyhe recesszió" kezdődik. A cég arra számít, hogy az euróövezeti gazdaság teljesítménye három negyedéven keresztül csökken, összesen 1 százalékkal, és a recesszió 2012 harmadik negyedévében ér véget; a ház citybeli szakértői arra a negyedévre zéró növekedést várnak negyedéves összevetésben. Más nagy londoni házak is újabb recessziót jósolnak az euróövezetben az eszkalálódó adósságválság miatt, és a Cityben vannak a JP Morgan új prognózisánál jóval borúlátóbb jóslatok is. A Capital Economics - az egyik legnagyobb citybeli gazdasági-befektetési elemző és tanácsadó csoport - minap összeállított új előrejelzésében 0,5 százalékos GDP-csökkenésre módosította az euróövezetre adott, 2012 egészére szóló prognózisát. A ház korábban 0,5 százalékos átlagos növekedést valószínűsített jövőre a valutaunióban.

A Capital Economics szerint 2013 egészében még mélyebb, 1 százalékos visszaesés várható az euróövezetben a cég által eddig várt stagnálás helyett, vagyis a ház londoni elemzői most már arra számítanak, hogy a valutaunió a következő két teljes évet recesszióban tölti.

A Commerzbank pénteken Londonban ismertetett új, jelentősen rontott prognózisa szerint az euróövezet a 2011-2012-es téli félévet enyhe recesszióban tölti, és a valutauniós gazdaság 2012 egészében is zéró növekedést produkál, vagyis éves összevetésben stagnálni fog.

A ház eddigi előrejelzésében még 0,8 százalékos euróövezeti GDP-növekedés szerepelt 2012-re.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.