Mi a gáz az orosz földgázzal?

Az OMV megerősítette: házkutatást tartott az Európai Bizottság

Gerhard Roiss, az osztrák energiaipari vállalat vezérigazgatója megerősítette: az OMV-nél is tartottak előre be nem jelentett ellenőrzést az Európai Bizottság munkatársai. Részleteket nem közölt.

2011.09.28 15:05MTI

Roiss az osztrák rádió déli hírműsorában megerősítette, hogy az OMV is azok között a vállalatok között van, ahol vizsgálódtak a versenyjogi hatóság ellenőrei. Mint mondta, olyan európai vállalatokat vizsgálnak, amelyek Oroszországból vásárolnak földgázt. Hozzátette, hogy az OMV együttműködik a hatóságokkal. Részleteket a folyamatban lévő eljárásra hivatkozva nem közölt. "Engedje meg, hogy a kommunikációt ebben az ügyben átengedjem a hatóságoknak" - mondta az ORF riporterének.
   
A bizottság kedden közleményben tudatta, hogy versenyszabályok megsértésének gyanúja miatt előre be nem jelentett ellenőrzéseket végzett a gázellátásban és -tárolásban tevékenykedő vállalatoknál. Jelezte azt is, hogy az ellenőrzés összesen tíz országban, elsősorban a kelet- és közép-európai tagállamokban, a gázszektorban tevékenykedő társaságokat érint. A váratlan ellenőrzés nem jelenti azt, hogy bármely vállalatot versenyt sértő tevékenységgel vádolnának - szögezte le a bizottság.
   
Kedden a német RWE AG cseh leányvállalata, az osztrák OMV és a lengyel PGNiG is megerősítette külföldi hírügynökségeknek, hogy európai uniós szakemberek vizsgálatot tartottak náluk kedden. A magyarországi E.On  szintén megerősítette, hogy náluk is jártak az uniós ellenőrök.
   
Bár az Európai Bizottság közleményében nem közölt arra vonatkozó információt, hogy pontosan milyen területet vizsgálnak, az RWE németországi leánya a Reuters brit hírügynökséggel közölte: a Gazprom orosz gázóriással kötött gázszerződések esetleges versenyellenes elemei után kutatnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.