Kutatják a melót

Kicsit kevesebb a munkanélküli - de azért sokan ülnek otthon

Az elemzői várakozásoknak megfelelően, 10,8% maradt a munkanélküliségi ráta június-augusztus között, azonban kissé mérséklődött az egy évvel korábbi 11%-ról.

2011.09.28 09:45ma.hu

A továbbra is munkanélküliségi ráta mögött az aktivitási ráta növekedése áll, ami önmagában kedvező is, feltehetően a megszigorított nyugdíjba vonulási feltételeket tükrözi, de szerepe lehetett a frissen végzettek megjelenésének is - írja közleményében Suppán Gergely, a Suppan Gergely, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. munkatársa.

Közleményében kifejti: a foglalkoztatottak száma a vártnál lassabban, 4,3 ezer fővel emelkedett a május-júliusi átlaghoz képest, míg 32 ezerrel nőtt az egy évvel korábbihoz képest, ami feltehetően nagyobb részt a közmunkaprogramok felfutásának köszönhető. A munkanélküliek száma ugyanakkor 0,4 ezerrel csökkent az előző háromhavi periódushoz képest, míg 7,8 ezerrel csökkent az egy évvel ezelőttihez képest.

A következő hónapokban szezonális hatások és a feldolgozóipar munkaerő kereslete miatt a foglalkoztatás kissé tovább nőhet, míg a munkanélküliség magas maradhat. A munkanélküliségi ráta a nyár végére 10,6%-ra csökkenhet, azonban a jövő év elejére szezonális hatások miatt újra meghaladhatja a 11%-ot. Idén éves átlagban 11%-os, jövőre 10,6%-os munkanélküliségi rátára számíthatunk - zárul a közlemény.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.