Lesznek-e megszorítások?

Hiányolja a költségvetés főbb számait az MSZP

Nemcsak a jövő évi költségvetés főbb számainak ismertetésére meghatározott határidő, hanem a Matolcsy György nevével fémjelzett gazdaságpolitika szavatossági ideje is lejárt az MSZP szerint.

2011.09.16 15:08MTI

Burány Sándor országgyűlési képviselő pénteki sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy szeptember közepén a közvélemény már ismerni szokta a következő évi büdzsé legfontosabb számait, idén azonban ez nincs így, azokat még a Költségvetési Tanács (KT) sem tudta megtárgyalni.
   
Mint mondta, sajtóértesülések szerint a KT-t elnöklő Járai Zsigmond két hétig ült a neki - a szeptember 1-jei határidőre - megküldött dokumentum felett, mielőtt továbbította volna a tanács többi tagjának. Burány Sándor szerint ennek oka az lehetett, hogy bár Járai Zsigmond "a Fidesz embere", szakember is, aki pontosan tudja, hogy egy költségvetési javaslat számok nélkül értelmezhetetlen.
   
Azzal kapcsolatban, hogy a nemzetgazdasági miniszter péntek délután sajtótájékoztatón várhatóan ismerteti a büdzsé főbb számait, de a költségvetési hiány tervezett mértéke már korábban ismertté vált, Burány Sándor kifejtette: önmagában a hiánycél alapján nem lehet megítélni a kormány terveit, ismerni kell azt is, hogy hogyan akarja a kabinet elérni azt, milyen bevételekkel számol, mire mennyit akar költeni, "akar-e adónövelést, akar-e a kiadásokon spórolni, azaz megszorító intézkedéseket bevezetni".
   
Kérdésre válaszolva a szocialista politikus nem zárta ki, hogy - abban az esetben, ha a kormány javaslata "módosító indítványokkal javíthatatlan" - az MSZP alternatív költségvetést készít.
   
A költségvetés megalkotásának kormányzati menetrendje szerint a kabinet szeptember végéig nyújtja be a parlamentnek a büdzsé tervezetét.

   

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.