Garanciákat adna

Pénz, az nincs: Szlovákia csak garanciákkal segít Görögországnak

Ivan Miklos szlovák pénzügyminiszter úgy véli: nyugtalanságra adna okot, ha Görögország anélkül kapna újabb segélyt, hogy megfelelő kötelezettséget vállalna, s garanciákat adna közkiadásai egészségessé tételére.

2011.09.06 21:14MTI

"A minisztérium nagy hangsúlyt helyez arra, hogy az intézkedések feltételekhez legyenek kötve. Ezért szükségesnek tartjuk ismételten felhívni a figyelmet arra, hogy Szlovákia erős garanciákat kíván a segélyprogramban való további részvételével kapcsolatban.

Világos kötelezettségvállalást kérünk a segély elfogadójától, hogy minden szükséges lépést megtesz közkiadásai egészségessé tétele érdekében és gazdasági reformokat valósít meg. Minden olyan jelzés, amelyből az tűnik ki, hogy ez nem valósul meg, okot ad a nyugtalanságra" - olvasható Miklos keddi nyilatkozatában.

A szlovák pénzügyminisztérium szerint szükség van az euróövezet vezetőinek júliusi csúcsértekezletén elfogadott határozatok minél hamarabbi átültetésére a gyakorlatba, hogy biztosítva legyenek a segélyhez szükséges források, illetve megakadályozzák a pénzügyi problémák további terjedését. Miklos közölte: a szlovák kormány már szerdán megvitatja a szükséges intézkedéseket, tehát a garanciák kérdését, illetve az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (ESFS) kiegészítését azzal a céllal, hogy a téma mihamarabb a pozsonyi parlament elé kerülhessen.

A pénzügyminiszter nyilatkozata két nappal azután hangzott el, hogy Richard Sulík a koalíciós Szabadság és Szolidaritás (SaS) elnöke vasárnap a szlovák televízióban azt állította: a pozsonyi parlament az ESFS-ben való szlovák hozzájárulás kérdését csak decemberben tűzi napirendre. A négypárti szlovák kormánykoalíció vezetői a közelmúltban egyeztek meg abban, hogy Szlovákia utolsóként kíván szavazni a második eurós görög mentőcsomagról.

A második görög mentőcsomag, a 109 milliárd eurós pénzinjekció több forrásból – többek között az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (ESFS) – származik majd. Ez utóbbinak Szlovákia is része, ám Ivan Miklos pénzügyminiszter korábbi nyilatkozata szerint Pozsony pénzt nem ad a görögöknek, csak kezességet vállal hiteleik egy részéért – az, hogy milyen arányban, a következő hetekben fog eldőlni.

Pénzügyi elemzők szerint viszont ezt sem lehet „bagatellizálni”, ugyanis görög államcsőd esetén a kezesség készpénzzé válik, vagyis ki kell fizetni. Ebben az esetben várhatóan több százmillió eurós lenne a Szlovákiára eső kezesség.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.