Csaknem 50 ezer palack ivóvizet szállítanak

Súlyos vízhiány Tripoliban: Görögország segít

Az athéni külügyminisztérium közölte: Görögország 48 ezer palack ivóvizet szállít Tripoliba, amelynek lakosai augusztus vége óta vízhiánnyal küzdenek.

2011.09.05 18:59MTI

Dimitrisz Dollisz görög külügyi államtitkár vezetésével kedden küldöttség utazik a líbiai fővárosba, ahova két C-130-as típusú katonai repülőgéppel szállítják el a felajánlott ivóvizet.
   
A kétmilliós Tripoli lakosainak nagy része nem jut ivóvízhez azóta, hogy a líbiai felkelők augusztus végén bevonultak a városba.
   
Jeórjiosz Papandreu görög miniszterelnök a Párizsban tartott nemzetközi Líbia-konferencián javasolta, hogy légi úton juttassanak ivóvizet Tripoliba. "Tíz naponként 175 ezer köbméter vizet tudunk szállítani, ami 50 százalékkal növelné Tripoli ivóvízkészletét" - mondta Papandreu.
   
Az új líbiai hatóságok vasárnap bejelentették, hogy ellenőrzésük alá vonták a Nagy mesterséges folyó névre keresztelt csővezeték egy részét. Ezen a vezetéken keresztül juttatják el az ivóvizet a sivatagi oázisokból a tenger mellett fekvő városokba, így Tripoliba is.
   
Az arab országokhoz hagyományosan közelálló Görögország augusztusban ismerte el a felkelők politikai testületét, az Átmeneti Nemzeti Tanácsot a líbiai nép legitim képviselőjének, miután az előző hat hónapban a konfliktusban szembenálló két féllel egyaránt párbeszédet folytatott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.