Vízi lények védhetnek meg az UV-sugárzástól

A korallok rejtik a hatásos fényvédő tabletta titkát?

Brit kutatók azt remélik, hogy megismerve a korallok természetes nap elleni védelmének titkát, amellyel azok megelőzik az ibolyántúli sugarak ártalmait, sikerülhet napvédő tablettát készíteni emberek számára.

2011.08.31 20:49MTI

A King's College London kutatói Ausztráliába utaztak, hogy a Nagy-korallzátony azon genetikai és biokémiai folyamatait tanulmányozzák, amelyek segítik a napsugárzás elleni védekezésben.
   
A Paul Long által vezetett kutatócsoport reményei szerint az azonosított vegyületeket később laboratóriumi körülmények között, szintetikusan is képesek lesznek előállítani. A bőrtesztek mindenesetre hamarosan megkezdődhetnek, a tablettás változat elkészítése előtt oldat formájában tesztelik a korallokban talált vegyületeket.
   
Azt tervezik, hogy a vegyületek előállításához lemásolják azokat a genetikai szakaszokat, amelyeket a korall használ a szóban forgó anyagok "legyártására", majd baktériumok genetikai állományába illesztik, amelyek segítségével készülhetnek el a laboratóriumban a vegyületek.
   
Long hangsúlyozta, hogy nem akarták a veszélyeztetett és védett korallokat használni a vegyületek előállítására, ezért választották ezt az utat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.