Gyarapodott a kaukázusi bölény állománya

Lassan magához tér egy veszélyeztetett faj

Az utolsó szabadon élő kaukázusi bölények állománynövekedése derűlátásra ad okot: a veszélyeztetett állatfaj egyedszáma mindössze egy év alatt tíz százalékkal gyarapodott, így már 540 nagytestű kérődző kószál újra a szabad természetben.

2011.08.30 09:15MTI

Ez jelentős természetvédelmi sikerként könyvelhető el, hiszen tíz éve mindössze 220 kaukázusi bölény (Bison bonasus caucasicus) élt az oroszországi Kaukázus nyugati részén - közölte a Német Természetvédelmi Szövetség (Nabu). Az itteni hegyi rezervátumok jelentik az európai bölények hajszál híján kipusztult alfajának utolsó menedékét.
   
A szervezet állítása szerint az utolsó vadon élő kaukázusi bölényt 1927-ben lőtték le. Világszerte mindössze 48 egyed maradt fenn, innen sikerült sokévi tenyésztéssel végül megmenteni az alfajt. A genetikai sokféleség leszűkülése azonban máig az egyik legnagyobb veszély, amely az állatok túlélését fenyegeti - hangsúlyozta a Nabu.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.