Maradnak még az űralbiban

Legalább másfél hónappal halasztják az újabb űrhajósok útját

A Nemzetközi Űrállomáson (ISS) dolgozó űrhajósok visszatérését közel nyolc nappal, az újabb személyzet fellövését pedig legalább másfél hónappal későbbre halasztotta az orosz űrkutatási hivatal (Roszkoszmosz) a ProgresszM-12M teherűrhajó elvesztése miatt.

2011.08.29 17:23MTI

Eszerint az ISS hatfős személyzetének három tagja a tervezett szeptember 8-i időpont helyett szeptember 16. környékén tér vissza a Földre. A váltást pedig a szeptember 22-re tervezett időpont helyett csak október végén, november elején indítanák útnak.

A Moszkva melletti Földi Repülésirányítási Központ (CUP), valamint az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) houstoni központjának szakértői moszkvai idő szerint vasárnap hajnalban tudatták az űrhajósokkal, hogy a Szojuz TMA-21 űrhajó szeptember 8-ra tervezett visszatérését elhalasztották a Progressz M-12M augusztus 24-i lezuhanása miatt.

A teherűrhajó elvesztése miatt ideiglenesen leállították a Szojuz hordozórakétákkal történő, kutatásokat szolgáló felbocsátásokat.

A Progressz M-12M augusztus 24-én indult el egy Szojuz-U hordozórakétával. Ez utóbbi harmadik fokozatának hajtóműve azonban csütörtököt mondott, és a teherűrhajó, amely egyebek mellett élelmiszereket, oxigént, vizet, ruhaneműt vitt volna az űrállomásra, nem jutott el a kijelölt pályára, hanem lezuhant az Altáji terület egy lakatlan részén. A Szojuz-U és a Szojuz-FG hordozórakétákban, amelyekkel a Progressz teherűrhajókat, illetve az űrhajósokat szállító Szojuzokat bocsátják fel, a harmadik fokozat hajtóművei azonosak.

Korábbi közlés szerint az űrhajósok tartalékai akár hónapokra is elegendők, mert a tervezéskor számítottak esetlegesen felmerülő problémákra. Ám az amerikai űrsiklóprogram nyári lezárása óta az orosz Progresszeknek - amelyekkel harminc éves szolgálatuk alatt nem volt probléma -, nincs alternatívájuk. Szakértők szerint az sem kizárt, hogy egy időre üresen kell hagyni az ISS-t.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.