Aláírta, de nem azért

Timosenko vallott: nem kokettált az oroszokkal

Julija Timosenko ellenzéki politikus kijelentette, hogy nem okozott kárt az ukrán államnak, amikor 2009-ben aláírta a gázszállítási szerződéseket Oroszországgal

2011.08.14 15:49MTI

Az EUobserver.com hírportálnak nyilatkozva a hivatali hatalommal való visszaéléssel vádolt volt kormányfő hangsúlyozta: a szerződések elengedhetetlenek voltak mind Ukrajna, mind Európa számára.

Timosenko kijelentette: a gázválság idején az európai országokban az emberek pánikba estek, amikor leállt a gázszállítás.

Miután Viktor Juscsenko akkori elnök nemhogy nem vett részt a vita megoldásában, de akadályozta is azt, Timosenko számára - mint mondta - nem maradt más, mint kézbe venni az ország nevében a politikai irányítást, hogy megmentse Ukrajna jó hírét Európában.

A megállapodás volt az első közvetlen szerződéses kapcsolat a Naftohaz ukrán és a Gazprom orosz gázipari vállalatok között - emlékeztetett a volt kormányfő, majd hozzátette: abban az időben az ukrán gázszállítási infrastruktúra az összeomlás határán volt, és még rosszabb lett volna a helyzet, ha a szembenállás folytatódik. A megállapodás aláírása után újra megindult a gázszállítás, és az európai piaci áraknál jó húsz százalékkal olcsóbban jutott Ukrajna gázhoz.

"Ez volt az az ár, amihez a Gazprom ragaszkodott, és ez teremtette meg a keretet a két cég közötti jövőbeli tárgyalásokhoz a Gazprom és más európai államok közötti szerződéseknek megfelelően" - tette hozzá. "A Naftohaz állami tulajdonjoga soha nem volt kétséges, és soha nem szegtem meg a törvényt a szerződés megkötésével" - szögezte le Julija Timosenko. Ehelyett a szerződés véget vetett az "árnyékközvetítő", RosUkrEnergo nevű cégnek az orosz-ukrán gázkereskedelembe való tűrhetetlen beavatkozásának" - jelentette ki a volt kormányfő.

Julija Timosenko pere június 24. óta folyik a kijevi Pecserszki kerületi bíróságon. Az ügyészség azzal vádolja a volt kormányfőt, hogy hivatali
hatalmával visszaélve mintegy 200 millió dolláros kárt okozott Ukrajnának a gázszerződések megkötésével 2009-ben.

Augusztus 5. óta Timosenko őrizetben van egy előzeteses őrizetesek számára fenntartott kijevi fogdában. A volt kormányfő tagadja az ellene felhozott vádat, és azzal vádolja régi politikai ellenlábasát, Viktor Janukovics elnököt, hogy így akar tőle megszabadulni a választások közeledtével.

Az orosz külügyminisztérium közleményben hangsúlyozta, hogy a 2009-es gázszállítási szerződéseket mindkét állam törvényeinek tiszteletben tartásával kötötték meg. Timosenko következő tárgyalása hétfőn lesz a Pecserszki bíróságon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.