Folytatódik a növények megsemmisítése

Szabolcsban még mindig gondot okoz a GMO

Folytatódik a növények megsemmisítése a génmódosított vetőmag (GMO) miatt az adott területeken Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében; az intézkedés eddig tizenegy gazdálkodót érintett.

2011.08.08 13:49ma.hu

Ezt közölte Simon Miklós, a Fidesz-KDNP térségi országgyűlési képviselője hétfőn Nyíregyházán.

A politikus a sajtótájékoztatón felidézte: a génmódosított vetőmag miatt csak Szabolcsban több száz hektár kukoricát kell a földekbe tárcsázni, a megsemmisítésről szóló határozatokat már megkapták az érintett gazdálkodók. Simon Miklós értesülései szerint az érintett területet körülvevő, 400 méteres védősávok kijelölését jelenleg is végzik a megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatal munkatársai. A kormány múlt heti döntésének értelmében 4 milliárd forint összegű keret áll rendelkezésre a szennyezett vetőmagok miatt károsult gazdák kártalanítására, ez hektáronként 360 ezer forintos juttatást jelent. A kárigényt szeptember 30-ig kell leadniuk azoknak a gazdálkodóknak, akik megkapták a megsemmisítésről szóló értesítést, a megítélt összeget december 31-ig fizetik ki - ismertette a tájékoztatón a képviselő. Hozzátette: ez a lehetőség az állammal engedményezési szerződést kötött gazdálkodók esetében érvényes.

A kár okozóját - a forgalmazót vagy a vetőmagtermesztőt - kártérítésre fogják kötelezni.

Amennyiben ennek nem tesz eleget, bírósági útra terelik az ügyet - közölte a fideszes politikus. Simon Miklós az MTI kérdésére elmondta: a megyében eddig tizenegy gazdálkodó érintett konkrétan a GMO-s ügyben, de számuk növekedhet, mivel a szennyezett terület mellett valószínűleg a védősávon belüli növénytáblákat is meg kell majd semmisíteni. A kormány egyelőre nem döntött arról, hogy mi lesz a védőtávolságon belüli, de nem fertőzött vetőmagot elvető gazdálkodók területeivel.

Amennyiben erről pozitív döntés születik, akkor Szabolcsban akár további több száz hektárnyi kukoricát tárcsázhatnak be a földekbe - közölte a képviselő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.